четвртак, 2. децембар 2010.

Feljton
Jovan S . Mitrović

 kad pesnici plaču




ŽIVEO ŽIVOT MOMA DIMIĆ

             feljton -19




KNJIGE KOJE MI JE POKLONIO MOMA DIMIĆ



PESNIK I ZEMLJOTRES, Jovanu S.Mitroviću,M.D. 1978.

ŽIVEO ŽIVOT   TOLA  MANOJLOVIĆ,Kolegi Jovanu S. Mitroviću s.poštovanjem, M.D. 6.VI 89. Bor.

KAKO , Otkri sam kako,1994.

MESTA, Književnom rudaru.Da se smesti tu negde u ovoj knjizi ili kraj nje,najsrdačnije M.D. BGD 12.X 1994.

BUKET ŽENA , Dragom Jovanu S.Mitroviću,doživotnom optimisti i levičaru,za poznanstvo s još jednim pesnikom iz švedskog bratstva.,, Prijateljski ,,. M.D. Bor,15.III 1995.

DESANKA MAKSIMOVIĆ,izabrane pesme,priredio moma dimić,

Dragim mladencima Marjani i nebojši(moja kćer i zet) originalni svadbeni dar,od Mome,Beograd 24.X 1998.

POD BOMBAMA, Dragom Jovanu S.Mitroviću,kome takodje bombe dovršiše neke rukopise,prijateljski 1.11..2000.M.D.

ČITULJA, Dragom Jovanu,da ne žuri prema ovom naslovu,Moma Dimić,Beograd 26.IX 2001..

OSTACI SVETLOSTI,Mitrovićima od Bora,od Mome Dimića iz Bgda,30X 2003.

IZABRANE PESME,Jovanu S.Mitroviću,pesniku sabratu,M.D. Beograd (sajam) 25.X 2003.

ODLAZAK U NEMANIKUĆE,Dragom uvek mladom Jovanu S.Mitroviću,borskom poeti,srdačno,prijateljski.M.D.25.X 2003.

PIESMENI UNEPISMENOM TELU-KRITIČARI O TOLI MOME DIMIĆA, Dragom Jovanu S.Mitroviću, s kojim me povezuje ljubav i poštovanje za rudare,kovače i kamenoresce.(pogledaj mu samo ogradu koju je iskovao!) kao što je tola..Prijateljski Moma Dimić,u Boru 16,VII 2004.) uz knjigu i pozivnica za proslavu jubileja od izdavanja knjige ŽIVEO ŽIVOT TOLA MANOJLOVIĆ,trideset godina od prvog izdanja.

5 ŠVEDSKIH PESNIKA-PREVODILAC MOMA DIMIĆ

FORMULE PUTOVANJA-TOMAS TRANSTRIMER

SINE MOJA – MILKA PETROVIĆ

VLADIMIR VOJNOVIČ-ZAMISAO.

NAJLEPŠE PRIČE.

ŠESTA RUKOVET-VASA MIHAJLOVIĆ,

SIDRA-SLAVICA LALIĆ

KALEM PLAČA-VOJISLAV DERIĆ

PRIČE IZ TUDJINE

CIGANSKI KREVET

KNJIŽEVNOST I NASILJE

MEKSIČKA KNJIŽEVNOST

LEPO JE BITI LASTA-HAIKU POEZIJA

BEOGRADSKI SUSRETIPISACA 1964. 1993.

BEOGRADSKI SUSRETI PISACA 19996.

SRPSKA PREVEDENA LITERATURA

SAKURA-DRUŠTVO PRIJATELHJSTVA JUGOSLAVIJA –JAPAN

OBREDNA PŠENICA –SLAVICA LALIĆ.












--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                     
                                             feljton -18





Ne završena  recenzija












POVRATAK U  ZAVIČAJ



Već deset godina pišem roman sa radnim naslovom POPVRATAK U ZAVIČAJ, nekoiliko puta pisanje ostavljam po stranu.

Moma Dimić, kao moj veliki prijatelji i profesionalac, podstiče me da nastavim sa pisanjem romana , traži da mu tekst dostavim...Čekam sa nestrpljenjem, prvu recenziju na dosadašnji rukopis, ali ujedno mu uzvraćam i mojom recenzijom na njegovu knjigu,dnevnik ‚‚Pod bombama‚‚ tekstom ‚‚Živi dnevnik‚‚ .


Naš poslednji susret, bio je maja 2008. godine, kada je već kobna bolest najavljivala tragičan kraj života. Uz žaljenje da nije mogao detaljnije da se bavi ovom tematikom, zato što ga sada interesuje crna magija u Timočkoj krajini i traži da mu donesem knjigu koja je sa ovom tematikom, dao mi je ovaj tekst:

Rudnik je neotkriveni prostor ljudskog tragalaštva i stvaralaštva, to je večiti izazov za čoveka. Jamski hodnici su poput ljudskog mozga, nedokučiva tajna, to je tvrdjava koja se teško osvaja. Naslagani milenijumi koji su sakriveni danima se skrnave za rad života, a oni traže žrtvovanje.


Saša Hadži Tančić, o Mitroviću kaže:‚‚Očigledno dobro poznaje i voli rudare koje opisuje,čije sudbine veristički interpretira‚‚


J. Aćin, kaže: ‚‚ Mitrović je gotovo jedini od savremenih srpskih pisaca koji portretritiše rudare svoga vremena, danas i ovde‚‚


M.Lazić potvrdjuje da ‚‚Mitrović, svojim lirskim zapisima o životu je svedok rudarskog dostojanstva‚‚


S.Ignjatović: ‚‚Mitrović, nostalgično i upitno veruje u vrednost podzemljaša‚‚


A.Puslojić: ‚‚Mitrovićeve knjige su egzistecijalno obračunavanje sa našom dramatičnošću koja boravi unutar i oko rudnika, ali i u celoj zemlji‚‚ .


Uz mišljenja savremenika i Mitrovićevih vršnjaka, prijatelja i sabraće po peru, samo dodajem:


Koje god vreme i kakvog god junaka da opisuje Jovan S. Mitrović smešta u rudnik i o njemu piše. Stvaralaštvo mu se odlikuje lirskim i verističkim iskazima, a preokupacija mu je rudarski život.


Njegovo celokupno stvaralaštvo je sumiranje pogleda na milenijumsko vreme i njegove protagoniste.


Tako već 3o godina, koliko intenzivno pratim njegovo stvaralaštvo i zato smo toliko , inače, već po peru braća.


U svih do sada objavljenih 17 knjiga, jedan deo je, prošao kroz moj recenzijski uvid, glavna tema je težak život podzemljaša kamarata. Svoj najnoviji roman POVRATAK U ZAVIČAJ Jovan S.Mitrović je posvetio graditelju Felks Romulijane Gaju, rimskom Imperatoru, koji je rodjen na ovim prostorima, reklo bi se istorijskoj temi.


Ustvari i ovo je priča iz rudarskog života i tu Mitrović sebe nije izneverio. Zar je Galerije bio rudar?- pitanje je na početku romana. Bićete u nedoumici do karaja ovog zanimljivog i nadahnutog rukopisa koji već dugo nastaje.


Ovo je priča o Rimljanima s kraja 3.veka, ali i priča o nama, o našem večitom izazovu da budemo uzvišeni. To je priča o našim , željama, maštanjima, manama i vrlinama,htenjima, pohlepama, prevarama, obmanama, pljačkama, ubistvima .


Pisac se bavi odnosima u porodici i to ličnostima iz rimskog doba, a moglo bi da se kaže i sadašnjim. S mnoštvo portreta nas uvodi u minuli svet,a mogli bi smo da kežemo i u naš svet.


Kroz čitavu priču,koja ima dva dela, o Srejoviću i o Galeriju, mešaće se fantastika,mitologija i realnost.Njegov junak sretaće ljude iz svoga detinjstva,niko ga neće prepoznati. Proplancima pored Timoka, šetaće uporedo sa drvećem,razgovarati sa životinjama,plivati kao riba i leteti kao ptica.To je roman o večitim dečjim snovima da budu carevi i prinčevi.Skoro da se ništa nije promenilo, od Rimljana do danas, u načinu razmišljanja o životu.


Kada završite sa čitanjem ove knjige ne sklapajte korice, ne okrećite ledja, ne zaustavljajte snove, neka vam ne suze oči, neka vas ništa ne boli, ne zaustavljajte svoj hod ka zvezdama.


Okrenite se oko sebe junaci iz ove knjige su tu pored vas, čekaju da im ključ predate sa ovog zgarišta, jer je i naš nebeski grumen izgoretina svemirska.Čovek je sazdan od mistike i večita je tajna.......


M. Dimić, Mirijevo)


I pored ovakvog teksta , stao sam, zbog toga što sam u profesiji prihvatio jednu ozbiljnu i odgovornu dužnost, bio sam direktor Šrifa, a kada se takva obaveza prihvati onda se ostavljaju na stranu sva lična nadahnuća.


Tako je roman POVRATAK U ZAVIČAJ ostao da čeka..












--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------













                                                                    Feljton- 17


Fotografije živeo SKJ, pesme 1992. –Rivel ko,Politika



                                     SLIKE KOJE GOVORE





Posle nekoliko zbirki poezije,knjige lirskih zapisa
,,Reč približna životu,, , te dva romana
,,Skok preko kože,, i
,,Dulkan,,
,daroviti borski književnik osvedočeni
lirsko-dokumentarističke fakture Jovan S. Mitrović iznosi pred čitaoce još jednu autohtonu knjigu.
,,fotografije,, naslov ove najnovije Mitrovićeve knjige je krajnje jednostavan,ali istovremeno dovoljno višesmislen kada se prisetimo aamo koliko i kakav značaj poseduje pojava fotografije u ljudskoj civilizaciji i našem svakidašnjem i,naročito,intimnom životu.



Fotografija je medij univerzalnog jezika,neshvatljiv jedino slepima(mada nisam siguran da i za njih ne poseduju svojstveno značenje-ako ništa drugo,oni,slepi,mogu barem drugima pokazivati svoje i tudje slike!).






Fotografije su neka vrsta čarolija,,međ javom i međ snom,, one su zaledjeni snovi jave,baš kao i java naših snova.


Poezija i fotografija predstavljaju svojevrsne doditrne trenutke,one su povezane nekim,,tajnim vremenom,,.Setimo se samo koliko je stihova ispisano na poledjini fotografija od strane zaljubljenih,roditelja svojoj deci,vojnika svojoj rodbini i prijateljima,zatvorenika i sl. Poeziju nadahnjuu trenuci zanosa,prenošenja u neku ,,drugu ravan, ,odista retkitrenuci inspiracije,otkrića. Kod fotografije je takodje presudan trenutak,zapis poze,delić sekunde za ekspoziciju,jedne tehničke aparature usresredjivanja na momentalno usrkivanje svetlosti i senki,likova i predmeta,pa i one krajnje nematerijalnosti(Mitroviće će je nazvati mišlju: ,,Čudni izraz lica to je govor misli,,) što se nahodi u odredjenom,slobodno se može reći,zadatom pravougaoniku slike.


Najvećim,dogadjajima koji su zapatili njegovo,,uslikano telo i duša,,.


Fotografija odista povazdan ptredstavlja prošlost.Poniranje u budućnost moguće je jedino kroz viziju.Medjutim, i ta vizija je (kao fotografija) vizija prošlosti.


Dete Kozarske ulice i rudarskog naselja Bora,gde čovek i ,,u noktima ima smrdljivi vazduh,,, književnik Jovan S. Mitrović sa smirenošću koju poseduje jedino ljudska i stvaralačka zrelost dodiruje i na trenutak obasjava epifanijama fotografskom slikm zabeležene proizore iz detinjstva..Putovanja u Soko Banju,letovanja na moru,sa radnih akcija,znamenja,ljubavi. U pesničkim zapisima koji su sažeti,baš kao što je i fotografija trenutak naše definisanosti,oslikava se i svet rudarskih smena,jama brda jalovine,oca i majke,kao stubove i tog rudnika i pesnikovog detinjstva. I kao što kopač traži naj užareni kamen pod zemljom tako i Mitrović u ovim slikama ište,izgubljeni,a ipak sačuvani,suštastveni smisao bilog. Njegov jak sentiment ide za time da oživi i sve ono što se na ovim slikama ,,ne vidi, ne čuje,ne oseća,,. Mirović sluša korak što odjekuje sa fotografije. To je svojevrsna – foto drama,drama slike, drama onog ko je na slici,jer moć slike je da nas ona zadržava dokmi nestajemo zaboravljamo (se) hlapimo. Fotografije kao beleške trenutka nepovratno su deo nas samih,našeg pada,ali i onog tugaljivog ponosa kada smo nekada nešto nedokučivo značili,kako sebi tako i drugima..Poput fotografija bez ramova, i Mitrovićeve pesme su bez naslova, s jasno izvučenim asocijativnim naznakama, s projašnjavanjem vidnog (samo za njega,autora),dramatizovani lirski komntar. Posedujući tematsko jedinstvo,Mitrovićevi zapisi se pretaču jedan u drugi,delujući tako svojom skupnošću,množinom,zadobijajući karakter poeme,hronike,lirskog romana ponajvećma o njemu samom. Pritom ovaj pesnik uključuje i druge koji bi nešto,,da kažu o sebi,,,kao onaj Haralampije iz Morače, Andjeo iz Kalenića,ili ćitavi grozdovi načičkanih lica koja opet poseduju onu neizbežnu istos,tj. Izjednačenost u vremenu.


Do sada su se naši pesnici uglavnom klonili fotografija kao pesničkog predloška. One,fotografije, bivale su doduše neizbežni dokument,ili akter romana,ali ovde su one snažni podstrek novih susretanja u vremenu i preispitivanja smisla bivstvovanja. Nešto slično pronalazimo kod savremenog švedskog pesnika Transtrimera,u njegovoj čuvenoj poemi


,,Baltik,,: ,, A na narednoj braonkastoj fotografiji/ nepoznat muškarac/ u odelu iz sredine prošlog veka./ Oko trideset mu je: obrve jake,/ lice što me gleda pravo u oči/ i šapće: Tu sam ja,,, Ali ko je oo,,ja,,/ niko se više ne seća.Baš niko,,.


Vrednost najnovijih Mitrovićevih lirskih zapisa(poema,roman) je upravo u snažno postavljenom tom istom pitanju:,,Ko sam ja?,, Odgovor je pružen i uzvraćen tom istom ogledalu vremena, što nas je zgrabilo zauvek da nas ukrade i baci negde drugde.


M.Dimić 1992.godine,Beograd.







---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NAJČITANIJI  TEKSTOVI  NA  BLOGU     UNIVERZUMM



XI nastavak  POVRATAK U ZAVIČAJ - GAMZIGRADSK...

22.01.2010., Коментара: 2 64 Приказа странице







BRESTOVAČKA BANJA JEDNA OD TRI DVORSKE BANJEOvd...

28.03.2010. 154 Приказа странице







FeljtonJovan S.Mitrović  Kad pesnici plaču...

15.11.2010., Коментара: 9 46 Приказа странице







F E LJ T O NJovan S. Mitrović  Kad pesnici...

10.11.2010., Коментара: 6 46 Приказа странице







FejtonJovan S.Mitrović  KAD PESNICI PLAČU -FELJTON...

24.11.2010., Коментара: 2 25 Приказа странице







KASNO SAM POČEO DA PIŠEM Milen Milivojević, afo...

06.05.2010., Коментара: 2 23 Приказа странице







...

09.11.2010. 120 Приказа странице Kad pesnici plaču-feljton







VRATILO SE LETOBAZEN U BORU PONOVO RADINajav...

15.07.2010., Коментара: 6 17 Приказа странице







O ljudima,dogadjajima i knjigama pisao sam,uglavno...

31.01.2010. 112 Приказа странице







Jovan S.Mitrović  BOR GRAD BEZ REKEULICA MOŠE ...

08.06.2010., Коментара: 5 10 Приказа странице









Странице











Читаоци



Тренутно




 2010 децембар  02..



Приказа странице по земљама:



Србија 1.353


Сједињене Америчке Државе 1121


Босна и Херцеговина 25


Хрватска 20



Македонија 17

Црна Гора 13

Италија 10

Немачка 9

Шведска 9

Аустралија 7

Бугарска    5






Приказа странице по прегледачима:






Internet Explorer 913 (55%)










Firefox 428 (25%)










Chrome 236 (14%)










Opera 57 (3%)










Safari 11 (<1%)










Iron 3 (<1%)










Java 2 (<1%)










Apple-PubSub 1 (<1%)










BlackBerry8700 1 (<1%)










Jakarta Commons-HttpClient 1 (<1%)






















Приказа странице по оперативним системима:






Windows 1,619 (98%)










Other Unix 12 (<1%)










Macintosh 9 (<1%)










iPhone 1 (<1%)