недеља, 4. март 2012.

FELJTON


6


IZBOR TEKSTOVA O SRPSKIM MASONIMA

Prve Masonke Srbije

Marko Lopušina | Žene sve češće postaju članovi Bratstva slobodnih zidara. U tajanstvenoj vili na Senjaku, duboko iza ponoći održan je odred prvih srpskih masonki u Beogradu. Ritual su vodile prva žena mason Anka Bakić i starešina prve ženske lože Marina Mučelica.
Poznato je da u Bratstvu slobodnih zidara muškarci nose majstorske kecelje, ali je malo poznato da u Srbiji danas ima masona, koji pored kecelje nose i suknje. U tajanstvenoj vili na Senjaku, duboko iza ponoći održan je nedavno odred prvih srpskih masonki u Beogradu. Dame slobodni zidari su ispod masonskih kecelja nosile suknje i cipele sa štiklom. Ritual slobodnih zidara u štiklama vodile su prva žena srpski mason Anka Bakić i Marina Mučelica, starešina ženske lože „Vera Fides“.
Masonka na skupini.
Prva ženska loža je radionica masona koji pripadaju obedijenciji Veliki orijent Srbije. Loža „Vera Fides“ je osnovana je 2007. godine „unošenjem svetlosti“ od strane Velike ženske lože Francuske. Starešina i velika majstorica ove lože danas je Marina Mučelica iz Beograda, dok je Veliki majstor Velikog orijenta Srbije beogradski advokat Vladan Živulović.
Masonerija kod Srba je začeta pre sto godina u Beogradu. Slobodno zidarstvo je kod nas i u svetu oduvek bilo muška privilegija. Prve žene su se u masonskim ložama pojavile još krajem prošlog veka, kada su ih Turci  puštali da prisustvuju ritualima Bratstva slobodnih zidara u Beogradu. A u predratnoj Kraljevini Jugoslaviji u Zagrebu su postojale dve ženske masonske lože „Humanitas“ i „Pitagoras“.
Na pitanje da li je ženska masonerija regularna profesor Novak Jauković, kao slobodni zidar odgovara:
 - Postoji drevno pravilo da mason ne može biti žena i u tome ima logike. Muškarci se bolje otvaraju jedni prema drugima kada žene nijesu prisutne, pretpostavljam da je tako i sa ženama. Intimnost koja postoji na našim sastancima bila bi vidno narušena kada bi bili prisutni žene i novinari.
Ipak, mimo pravila masonerije, međutim, u Srbiji postoje dve ženske lože Bratstva slobodnih zidara i dve mešovite lože masonki.
- Pod uticajem Velike ženske lože Francuske 1991. godine u Beogradu je formirana prva ženska masonska loža sa sedam članica. Masonke su tada bile supruge i prijateljice poznatih slobodnih zidara – rekao nam je Dragutin Zagorac, veliki majstor 33. stepena.
Masoni
Prva žena mason u Srbiji postala je Anka Bakić, stomatolog iz Beograda, koja radi u jednom opštinskom Domu zdravlja, a koja je do skoro bila i starešina prve srpske Ženske lože „Vera Fides“.
- Pravilo diskrecije nam ne dozovoljava da javno govorimo o našoj loži – rekla nam je prva srpska masonka Anka Bakić, kada smo je zamolili za razgovor.
U loži Veliki orijent Srbije postoji ženska radionica „Venčić“, koja je osnovana 2007. godine. I ova francuska loža zagovara primanja Srpkinja u masoneriju. Da braća slobodni zidari imaju i sestre masone potvrđuje vest da je u loži  „Mitropolit Stratimirović“ u Beogradu 15. januara 2010. održan “Svečani rad sa sestrinstvom kome je prisustvovalo oko 150 braće i 50 sestara“.
Pored masona iz Srbije svečanosti su prisustvovali „braća i sestre“ iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Domaćin je bila Velika regularna loža Srbije, a goste je pozdravio starešina ove lože Petar Kostić, stomatolog iz Beograda. U centralnom delu rada ovogodišnja Zlatna medalja masona uručena je sestri D.S. za njen veliki doprinos u radu na humanitarnom radu. Veče je završeno uz muziku, pesmu i ples masona i masonki.
Druga mešovita srpska masonska loža postoji u okviru Francuske federacije za prava čoveka u Beogradu. Osnovana je 5. septembra 2009. a njen starešina je slikar Ljubomir Ivanov.
Kako u SAD, međutim, u Bratsvu slobodnih zidara nema zabrana za nežniji pol, američki Srbi imaju svoju žensku masonsku ložu, koja se zove „Istočna zvezda“.
Mnogi masoni pretpostavljaju, da zbog potreba da se omavosi srpsko Bratstvo slobodnih zidara, da će naše četiri Velike lože početi sve više pored mladih muškaraca, da u obedijencije primaju i mlade žene.
NEMA ZABRANE
„Andersonova konstitucija“ slobodnih zidara ne zabranjuje odlazak muškaraca kod žena na rad i članstvo Velika nacionalna loža Srbije, na primer, stoji na raspolaganju svojim sestrama. Masonke su i danas najčešće supruge ili kćerke masona. Ugledni srpski slobodni zidari tvrde da ženska masonerija danas ima kvalitet koji su muškarci u svim obedijencijama prevideli, a to je spori izbor i postepeno napredovanje. A neki muški masoni u zavide ženama na njihovom ozbiljnom bavljenju suštinskim masonskim pitanjima.
PRVE ŽENE MASONI
Pod uticajem Velike ženske lože Francuske još 1991. godine u Beogradu je formirana prva ženska masonska loža sa sedam članica. Tu su, uglavnom, bile supruge i prijateljice, poznatih slobodnih zidara. Prva žena mason u Srbiji je Anka Bakić, stomatolog iz Beograda, koja je do skoro bila i starešina prve srpske Ženske lože „Vera Fides“. Ta loža je osnovana je 2007. godine „unošenjem svetlosti“ od strane Velike ženske lože Francuske. Starešina i velika majstorica ove lože danas je Marina Mučelica iz Beograda.
I u krilu Velikog orijenta Srbije postoji ženska loža „Venčić“, koja je osnovana 2007. godine. I ova francuska loža zagovara primanja Srpkinja u masoneriju. Tradicionalisti, međutim, ne priznaju ženske masone i trude se da sprče širenje ženskih masonskih loža u Srbiji.
FELJTON
5
iazbrani tekstovi o  srpskim masonima

interviju

 
-         Nemamo svoju braću u vrhu SPC, nema nas previše ni u političkom i vojnom vrhu zemlje, tako da ne možemo da govorimo o sudbinskom uticaju masona u Srbiji – kaže veliki majstor Dragoslav Pavlović




Kako tvrde niški masoni Velika nacionalna loža Srbije je pravni naslednik uspavane Velike lože Jugoslavije i danas vodeća obedijencija u zemlji. Radi pod zaštitom Velike lože Francuske i redovan je član Ujedinjene lože Evrope, sa sedištem u Parizu i Ujedinjene lože sveta iz Napulja. Njen starešina je veliki majstor Dragoslav Pavlović, ekonomista iz Niša. Radio je kao direktor u  EI Niš, bio je predsednik Skupštine opštine Niš i devedesetih delegat Savezne skupštine. U Bratstvo slobodnih zidara Pavlović je primljen početkom 21. veka, kada je bio aktivan u loži „Pobartim“, a kasnije u loži „Nemanja“.  Pitali smo velikog majstora Dragoslava Pavlovića zašto je masonerija i danas u Srbiji tajna organizacija?
- Masonerija je prvo od strane Vatikana, zbog strepnje od njenih osnivača templara, proglašena za opasnu i neverničku, a potom su je i jugoslovenska komunistička država i Udba obeležili i zabranili kao izdajničku i zavereničku organizaciju. Punih 50 godina masoni su u Jugoslaviji i Srbiji bili zabranjeni. I dok su predsednik Tito i nobelovac Ivo Andrić bili članovi masonerija u inostranstvu, tajna policija Udba je po Srbiji širila strah od srpskih masona. Otuda smo stekli naviku da se krijemo od vlasti i od naroda. Taj strah i danas postoji u glavama mnogih ljudi. Srećom, Crkva nije progonila masone, a i Kruna nam je bila naklonjena, jer su mnoge vladike i prinčevi bili slobodni zidari. Kako je glavni engleski mason bio je kralj, a danas je to Vojvoda od Kenta, u Srbiji je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević član Velike lože Engleske, što nama masonima podiže ugled u narodu. Danas ne možemo da govorimo o masoneriji kao tajnoj organizaciji već kao o diskretnom društvu sa određenim tajnama. Skriveni su samo naši rituali, sve ostalo je javno.
o Prestolonaslednik je demantovao da je slobodni zidar, jer na sajtu dinastije Karađorđević piše da princ Aleksandar u Srbiji nije član templara, masona i Malteških vitezova?

- Da, prestolonaslednik nije član masonerije u Srbiji, ali jeste u Engleskoj!
Zahvaljujući angažmanu ugledne braće kod nas u Srbiji teze o masonskoj izdaji i zaveri bledi.

o Ostaje, međutim, mit o masonima kao elitnom i svemoćnom tajnom društvu?
- Kako masonerija u Srbiji okuplja ugledne i obrazovane ljude, akademike, ali i članove Vlade Srbije, može se reći da je to naša intelektualna elita. Ta masonska elita nije bogata, jer ima i siromašnih masona, a nije ni svemoćna, jer nisu sva naša braća uspešni, uticajni i moćni ljudi. U ovom trenutku masoni nemaju svoju braću u vrhu Srpske pravoslavne crkve, nema nas previše ni u političkom i vojnom vrhu zemlje, tako da ne možemo da govorimo o nekom sudbinskom uticaju masona u Srbiji.
o Koliko članova ima Vaša obedijencija?
-  VNLS ima 350 članova, od kojih je polovina stara do trideset godina. Imali smo lane i više članova, ali smo iz lože isključili 50 ljudi, jer nisu poštovali principe masonerije, nisu poštovali zakone, donosili su odluke na svoju ruku i pokazali da su ušli u bratstvo zbog lične koristi, a ne zbog iskrenog rada. Zbog toga su nam se ugasile lože „Harmonija“ i „Sveti Sava“ u Beogradu. Većina tih isključenih članova, međutim, prešla je u ložu Veliki orijent Srbije, gde su prihvaćeni, jer je ova francuska loža liberalna.
o Kako se uopšte dogodilo da u masoneriju uđu ljudi koji krše principe slobodnog zidarstva, ali i državne zakone, jer se tvrdi da su i neki srpski mafijaši bili masoni?
- Mnogi Srbi su postali članovi Bratstva slobodnih zidara da bi postali, kako oni to kažu, svemoćni vladari iz senke. A da pritom ušićare veliku materijalnu korist samo za sebe. Neki od njih su se bez odobrenja starešina loža javno pokazivali kao masoni, jer su verovali da će kao masoni da dobijaju poverljive, važne poslove i da će da se obogate.
o Kako se dogodilo da svađe i raskoli podele srpsku masoneriju, umesto da je ujedini i da se formira jedna masonska vlast u Srbiji?
- Kako su Britanci, Amerikanci i Nemci devedesetih razbili Jugoslaviju, tako su pocepali i srpsku masoneriju. Sve je započelo davne 1965. godine kada su Englezi raskinuli savez sa Francuzima, jer je u Parizu formirana loža Veliki orijent. Posle toga su Britanci izvršili uticaj na Nemačku i SAD da se svi njihovi masoni priklone Velikoj loži Engleske, a okrenu leđa Velikoj loži Francuske. Ta deoba je pogodila i našu masoneriju, jer su Englezi, Nemci i Francuzi u Srbiji početkom devedesetih formirali odvojene Regularnu veliku ložu Srbije, Veliku nacionalnu ložu Srbije, Ujedinjene velike lože Srbije i Veliki orijent Srbije. Po toj logici američki Srbi i naši masoni iz Evrope su se priklonili Regularnoj velikoj loži Srbije, koja ima preko hiljadu članova, brojčano je najveća i najuticajnija u srpskoj masoneriji.
o Kada će Srbija dobiti jednu masonsku vlast i jednu veliku ložu slobodnih zidara?
- Masonerija u svetu postoji 6.000 godina, a u Srbiji samo 100 godina. Da bi naše bratstvo u zemlji ojačalo, treba da se razvija i ojača, a to je proces koji može da traje i dve decenije. Naša loža je otvorena za saradnju sa svim drugim ložama u Srbiji, čak i sa regularcima, kojima Englezi zabranjuju da sa nama kontaktiraju. Imali nekoliko susreta i razgovora o ujedinjavanju. Bilo je i nekih dogovora, ali i uslovljavanja. Ti dijalozi se nastavljaju i ja se nadam boljoj saradnji i konačnom ujedinjenju svih srpskih masona – kaže veliki majstor Dragoslav Pavlović.