петак, 16. март 2012.




 FELJTON
11


IZBOR TEKSTOVA O SRPSKIM MASONIMA


Nova svetlost na istoku Srbije
U Nedelju 01.11.2009 godine ritualno je uneta svetlost u ložu "Timakum" na orjentu Istočna Srbija. Tokom ritualnog rada koji se odigrao u hramu u blizini Knjaževca svečano je otpočela sa radom još jedna slobodnozidarska radionica pod zaštitom VNLS. Do sada je ovo bio samo venčić koji je radio pod okriljem lože "Nemanja" iz Niša, a od 01.11.2009 "Timakum" je samostalna i potpuna loža. Slobodni zidari koji čine "Timakum" do sada su radili u ložama u Nišu i Beogradu. Ovaj radosni događaj je dočekan sa velikim optimizmom jer je to prva slobodnozidarska radionica u ovom delu Srbije. Ambicije braće iz lože "Timakum" su velike i nameravaju da vredno i predano rade, kako na sebi tako i na daljem jačanju bratskog lanca.

Ritualni rad je započeo Veliki Majstor VNLS brat Dragoslav Pavlović otvaranjem rada Velike Lože, a ritual je završen zatvaranjem rada u loži "Timakum", što je udarcem čekića označio njen prvi starešina brat J.I. U ritualnom radu unošenja svetla učestvovalo je preko 50-oro braće iz cele Srbije. Među njima su bili Suvereni Grand Komander "Vrhovnog Saveta Srbije" brat Dragan Đurić, prethodni Veliki Majstor VNLS brat Dragan Martinović, zamenik Velikog Majstora brat B.M., starešina lože savršenstva "Sjaj Srbije" brat M.K., Starešina lože "Mudrost" brat M.K., starešina lože "Đorđe Vajfert" brat B.S., starešina lože generalni  direktor  rudnika zlata"Pobratim" brat B.Đ. starešina lože "Nemanja" brat Z.S., starešina lože "Sloboda" i mnogi drugi ugledni slobodni zidari kako iz redova VNLS, tako i iz drugih obedijencija. Nakon ritualnog rada svi akteri ovog svečanog događaja su se preselili i druženje nastavili u etno-kući u blizini Knjaževca.

Velike podele tresu domaće masonske lože





Na dan čiji je datum interesantna igra brojeva: 11.11.2011 godine, u Knjaževcu je održan konferencijski rad u organizaciji braće iz slobodnozidarske lože "Timakum" VNLS. Tema konferencije je bila: "Timočani i slobodno zidarstvo". Uvodno predavanje je održao poznati istoričar i hroničar, istovremeno i akter nekih ključnih događaja u novijoj istoriji masonerije u Srbiji, autor knjige "Masoni 1717 -2011", brat Zoran Nenezić. Nakon predavanja usledio je razgovor i diskusija ne samo o poznatim Timočanima i istorisjkim okolnostim u kojima su živeli i radili već i o drugim aktuelnim temama vezanim za masoneriju. Poseban kuriozitet je činjenica da su na konferenciji učestvovali slobodni zidari pripadnici različitih obedijencija koje danas rade u Srbiji: UVLS, RVLS, VNLS i preregistrovana nekadašnja VLJ. U dobrom raspoloženju i pozitvnoj atmosferi druženje je nastavljeno i tokom večere koja je usledila nakon konferencije. Ovaj događaj zaslužuje veliku pažnju jer se nije skoro desilo da za istim stolom prijateljski razgovaraju slobodni zidari ovoliko različitih obedijencija. Istovremeno budi nadu da je razgovor moguć ne samo na istorijske već i na neke druge teme. Na prvoj slici je deo atmosfere sa konferencije a na drugoj su Zoran Nenezić koji je održao predavanje i Dragoslav Pavlović (Veliki Majstor VNLS) koji je učestvovao u radu konferencije.

 


Zaratili srpski masoni!

Sreda - 12.01.2011
Pukla je tikva i u najmoćnijoj masonskoj loži u Srbiji - Regularnoj velikoj loži Srbije iz koje su isključeni glumac Miki Manojlović, profesor Dragor Hiber, ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović i još oko 60 članova.

Izgleda da se i srpski masoni drže načela dva Srbina, tri stranke, jer osim ove Regularne velike lože Srbije, čiji je veliki majstor dr Petar Kostić, postoji još jedna sa istim imenom i njen veliki majstor je Čedomir Vukić. Iako se u javnosti smatra da masoni imaju veliki uticaj i da su složni na ostvarenju svojih interesa u samoj masoneriji, stanje ni približno nije tako, jer su srpski masoni jako skloni podelama.
U poslednjim događajima suspendovana je i loža „Dositej Obradović“, a sve zbog načina prikupljanja i trošenja sredstava za izgradnju masonskog hrama. Pre nekoliko meseci iz RVLS-a suspendovan je i poslanik LDP-a Nenad Prokić, koji je bio starešina lože „Pobratim“. Zbog sličnih problema pre nekoliko meseci je ukinuta loža „Amadeus“.
Dok dojučerašnja „braća“ optužuju velikog majstora Petra Kostića za samovolju i odstupanje od načela slobodnog zidarstva zbog interesa, on ove optužbe odbacuje.

- Sve su to dezinformacije, ali ne mogu sada da vam govorim o detaljima jer sam na putu - kratko je rekao Kostić.
„Braća“, kako se među sobom masoni oslovljavaju, zameraju Kostiću i to što krcka već treći mandat na čelu RVLS-a i što je suspendovao članove koji su se usudili da izraze nezadovoljstvo radom lože, a među njima i neke od njenih osnivača.
- U ovoj loži ima mnogo ljudi iz javnog života, a naročito onih koji donose odluke. Neki od njih su uticali da u Statut Vojvodine uđu određeni principi autonomije. Kostić je predsednik uticajne organizacije „Ist vest bridž“ (most između istoka i zapada), čiji su potpredsednici članovi njegove lože Jovan Kovačić i Dejan Novaković. Kovačić je prisustvovao i sastancima Trilateralne komisije u Dablinu i Bukureštu, a i on i Novaković su osnivači Društva lobista Srbije. Članovi „Ist vest bridža“ su i Goran Svilanović, Tahir Hasanović, Ranko Vujačić, Marko Blagojević, Milan Vujanić, Miodrag Stojković, a jedan od savetnika je i Milka Forcan - kaže izvor „Alo!“.
U drugoj Regularnoj velikoj loži Srbije ne žele da komentarišu probleme sa kojima se susreće „konkurentska“ loža. Profesor Predrag Đorđević, prvi zamenik velikog majstora, kaže da to samo svedoči o haosu u srpskoj masoneriji, koji traje godinama.


Ko su srpska „braća“
Prvi put u istoriji srpske masonerije u Nišu je održana godišnja Skupština jedne Velike masonske lože

Prvi put u istoriji srpske masonerije u Nišu je održana godišnja Skupština jedne Velike masonske lože
Srpski masoni sastali su se u hotelu Vidikovac, a gosti su bili i Veliki majstori nacionalnih loža Italije, Rumunije i Bugarske. Niš ima veliku ulogu u razvoju masonerije, zato što niške i begradske lože čine kostur masonskog pokreta.
O uticaju srpskih masona, najbolje govori podatak da su upravo "Slobodni zidari" Francuske i Srbije pre 20tak godina formirali Veliku evropsku ložu, koja danas okuplja skoro sve Velike lože Evrope.


Sednici skupštine, koja je održana u subotu, kao gosti su prisustvovali predstavnici nekoliko velikih loža iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evrope, navodi se u saopštenju izdatom posle masonske skupštine.   Goste i učesnike je, kako je saopšteno, pozdravio najuvaženiji veliki majstor brat Vladimir S. Marković.   Na skupštini su, u prisustvu 400 članova iz 18 loža i pet loža u osnivanju pod zaštitom Ujedinjenih velikih loža Srbije, usvojeni nova Konstitucija i domaće uredbe Ujedinjenih velikih loža Srbije.
   Izvršena je i razmena