четвртак, 22. март 2012.



FELJTON

13

IZBOR TEKSTOVA O SRPSKIM MASONIMA

 

Masoni regularci dobili novog velikog majstora

9
Na izborima u Regularnoj velikoj loži Srbije Ranko Vujačić dobio 67, a Tahir Hasanović 26 glasova.
Veliki majstor Regularne velike lože Srbije Ranko Vujačić
Ovog vikenda je za velikog majstora Regularne velike lože Srbije (RVLS) izabran Ranko Vujačić, doskorašnji starešina lože Sveti Jovan u Beogradu (RVLS) i aktuelni starešina Mark lože Harmonija br. 1919, takođe u Beogradu, koja je pod jurisdikcijom Velike Mark lože Engleske i Velsa, saznaje "Politika" iz pouzdanih masonskih izvora.
 
Tahir Hasanović je dobio 26 glasova, Dušan Rnjak 14, a Sveta Todorović četiri glasa. Novi veliki majstor Ranko Vujačić dobio je 67 glasova u prvom krugu glasanja, posle skoro dvomesečne, neuobičajeno intenzivne predizborne kampanje.
 
Obelodanjivanje ovog saznanja znači vraćanje na tradicije "Politike", koja je uz dužno poštovanje prema delikatnosti rada masonske organizacije pratila njen rad. Tako je, na primer, pisano da je u Novom Sadu, u loži koja je nosila ime mitropolita Stratimirovića, 24. marta 1929. godine počela i sutradan završila svoj rad. Na skupštini je učestvovalo više od "stotinu delegata svih slobodnozidarskih loža naše zemlje", javila je "Politika" 25. marta 1929. i objavila i pismo velikog majstora Đorđa Vajferta, pročitano na toj masonskoj skupštini. Zbog bolesti on nije prisustvovao konferenciji. Tekst je ilustrovan Vajfertovim portretom, za koji ne treba sumnjati da ga je nacrtao mason Pjer Križanić, mada je izostao Pjerov karakterističan potpis.
 
Tada je preneto mišljenje "jednog od najpoznatijih slobodnih zidara", koji nije

I ovo:

* Nova kolonizacija sveta (2): Masoni vode Treći svetski rat
* Keopsova piramida zatvorena zbog masona?!

imenovan, da je "slobodno zidarstvo zatvorena, ali ne i tajna organizacija", pošto su masonski "statuti potvrđeni kod vlasti kao i statuti svih ostalih udruženja koja u zemlji postoje".
 
Ondašnji masonski uglednik je rekao da je prvi starešina beogradske neimenovane slobodnozidarske lože, a osnovana je "još u doba robovanja Turcima", bio "starešina beogradskog pašaluka Mustafa-paša". On je bio "prema Srbima toliko dobar i i nežan da su ga Srbi prozvali srpskom majkom" a "pomagao je svojski i iskreno borbu Srba protiv dahija". Član te Mustafa-pašine masonske lože bio je i vojvoda Janko Katić.
 

U današnje vreme, izveštavanje o godišnjoj skupštini jugoslovenskih masona predstavlja neku vrstu "nemoguće misije", uprkos svim proklamacijama o demokratizaciji i transparentnosti društva, pa onda i slobodnog zidarstva. Pogotovo zbog toga što u svetu ovdašnjeg masonstva vlada veliko šarenilo.
 
Regularna Velika loža Srbije, naime, samo je jedna od šest ovdašnjih masonskih loža "potvrđenih kod vlasti", nastala 1. juna 1993. godine, posle rascepa unetog u Veliku ložu Jugoslavija. A još su dve nove velike lože u postupku registracije kod Agencije za privredne registre.


Српски масони у сукобу због новца



По­сле ин­фор­ма­ци­је да је у јед­ној од две ре­гу­лар­не ве­ли­ке ло­же Ср­би­је, ко­ју во­ди Пе­тар Ко­стић, до­шло до рас­ко­ла, те да је су­спен­до­ва­но ви­ше де­се­ти­на чла­но­ва, као и ло­жа „До­си­теј Об­ра­до­вић“, „Прав­да“ је по­ку­ша­ла да до­ђе до ви­ше ин­фор­ма­ци­ја о зби­ва­њи­ма ме­ђу срп­ским ма­со­ни­ма. Пе­тар Ко­стић је, ка­ко су нам ка­за­ли ње­го­ви са­рад­ни­ци, на пу­ту ван Ср­би­је, па је не­до­сту­пан за но­ви­на­ре, док су нам не­ки од су­спен­до­ва­них чла­но­ва ка­за­ли да су се „по­ву­кли из јав­но­сти“.
– Не­мам на­ме­ру да ко­мен­та­ри­шем та пи­та­ња – ре­као нам је са­го­вор­ник ко­ји је же­лео ано­ним­ност. На ин­си­сти­ра­ње но­ви­на­ра да об­ја­сни шта се до­га­ђа у ма­сон­ској ор­га­ни­за­ци­ји, он је од­го­во­рио:
– Чим сте то об­ја­ви­ли, он­да са­ми зна­те шта се до­га­ђа, не­мам по­тре­бу да до­дат­но об­ја­шња­вам и обра­зла­жем.
Пре­ма са­зна­њи­ма „Прав­де“, до су­ко­ба је до­шло због на­чи­на при­ку­пља­ња, али и тро­ше­ња фи­нан­сиј­ских сред­ста­ва за град­њу хра­ма.
Пр­ви за­ме­ник ве­ли­ког мај­сто­ра РВЛС (дру­ге ор­га­ни­за­ци­је са та­квим име­ном), про­фе­сор Пре­драг Ђор­ђе­вић, ре­као је за „Прав­ду“ да рас­кол у ор­га­ни­за­ци­ји ко­јом ру­ко­во­ди Пе­тар Ко­стић по­ка­зу­је да ха­ос у срп­ској ма­со­не­ри­ји по­сто­ји већ 20 го­ди­на.
– Ми као ве­ли­ка ре­гу­лар­на ло­жа Ср­би­је во­ди­мо спор пред Вр­хов­ним су­дом Ср­би­је око име­на, јер по­сто­је две ре­гу­лар­не ве­ли­ке ло­же – она ко­ју во­ди Пе­тар Ко­стић већ тре­ћи ман­дат, што је про­тив­но прин­ци­пи­ма и кон­сти­ту­ци­ји ма­со­не­ри­је, и дру­га, ко­ју во­ди ве­ли­ки мај­стор Че­до­мир Ву­кић.
– По­ред име­на углед­них чла­но­ва ко­је сте ви об­ја­ви­ли, су­спен­до­ва­но је још око 80 чла­но­ва, што по­ка­зу­је да по­сто­ји ра­су­ло у Ко­сти­ће­вој ор­га­ни­за­ци­ји. Он је су­спен­до­вао чла­но­ве ко­ји су би­ли осни­ва­чи те ло­же, али и углед­ни љу­ди и чла­но­ви, као што је ам­ба­са­дор у Лон­до­ну Де­јан По­по­вић, про­фе­со­ри Уни­вер­зи­те­та у Но­вом Са­ду Чер­но­гу­бов, Рњак, Ма­та­вуљ, про­фе­сор Бе­о­град­ског уни­вер­зи­те­та Стан­ко Ше­пић, бив­ши пред­сед­ник СО Сав­ски ве­нац Бра­ни­слав Бе­лић, и мно­ги дру­ги – ка­же Ђор­ђе­вић.
Ђор­ђе­вић сма­тра да по­сле ових до­га­ђа­ја „Ко­сти­ће­ва ве­ли­ка ло­жа не­ма ле­ги­ти­ми­тет“.
– Ни­је ло­гич­но да по­сто­ји ор­га­ни­за­ци­ја чи­ји су сви осни­ва­чи су­спен­до­ва­ни. Та­мо је оста­ла мар­ги­нал­на гру­па, ко­ја тр­пи прет­ње и уце­не ве­ли­ког мај­сто­ра Пе­тра Ко­сти­ћа, ко­ји је на­пу­стио про­фе­си­ју ле­ка­ра сто­ма­то­ло­ги­је и при­ма пла­ту у ма­со­не­ри­ји – ка­же Ђор­ђе­вић. Он до­да­је да у „Ори­јен­ту Бе­о­град“ та­квих про­бле­ма не­ма. На пи­та­ње ко­ја је да­ља суд­би­на су­спен­до­ва­них ма­со­на и да ли по­сто­ји мо­гућ­ност да пре­ђу у не­ку од „брат­ских ло­жа“, Ђор­ђе­вић ка­же:
– Вра­та су им отво­ре­на у Ре­гу­лар­ној ве­ли­кој ло­жи Ср­би­је и они су до­бро­до­шли, са пу­ним ле­ги­ти­ми­те­том, да на­ста­ве ма­сон­ске ак­тив­но­сти.