уторак, 3. април 2012.

FELJTON
14


IZBOR TEKSTOVA O SRPSKIM MASONIMA


Skupština srpskih masona u Nišu

 P. Blagojević
NIŠ - Prvi put u istoriji srpske masonerije godišnja Skupština jedne Velike masonske lože održana je u Nišu.
Srpski masoni sastali su se danas u hotelu Vidikovac, a gosti su bili i Veliki majstori nacionalnih loža Italije, Rumunije i Bugarske.
- Niš ima veliku ulogu u razvoju masonerije, zato što niške i begradske lože čine kostur masonskog pokreta - rekao je Dragoslav Pavlović, Veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije.
Pavlović je rekao da u Nišu danas postoje 3 lože pod zaštitom Velike nacionalne Lože Srbije i jedna "pod vedrim nebom".
- Velike lože se danas brzo razvijaju i veoma lako može da se desi da se u Nišu uskoro pojavi neka - rekao je Pavlović, član najstarije niške Lože "Nemanja", koja je i domaćin skupa. 
Pavlović je odbacio glasine da su masoni tajna organizacija, ali potvrdio da izvesne tajne postoje i da upravo to čini osnovu masonskog pokreta u svetu.
- Tajna je postupak prijema, tajna su naši simboli, po kojima se i prepoznajemo i tajna su naši rituali - pojasnio je Pavlović.
Veliki majstor Velike lože Italije, Masimo Tortora, govoreći o uticaju srpskih masona, podsetio je da su upravo "Slobodni zidari" Francuske i Srbije pre 20tak godina formirali Veliku evropsku ložu, koja danas okuplja skoro sve Velike lože Evrope.

Slobodni zidari u Nišu
Prema podacima kojima raspolažu srpski masoni, prva loža na tlu Srbije osnovana je 1796. godine u Beogradu, pod nazivom "Ali koč", a radila je na turskom jeziku. Među osnivačima bio je čak i grčki pesnik i rodoljub Riga od Fere. Ipak, prva prava i suverena slobodnozidarska organizacija na teritoriji Srbije osnovana je i međunarodno priznata 1912. godine kroz unošenje svetla u Vrhovni Savet starog i prihvaćenog Škotskog Reda. Na njenom čelu kao Veliki Suvereni Komander stajao je Veliki Majstor Đorđe Vajfert.


U Nišu je masonski pokret prvi put ozvaničio postojanje 9. marta 1892. godine formiranjem Lože "Nemanja". Njeni osnivači bili su dvojica Nišlija i jedan Piroćanac, a sa njima i Srbin iz Bačke, Stevan Sremac.
Loža "Nemanja" reosnovana je 2004. godine, a danas na tlu Niša rade tri Lože pod zaštitom Velike nacionalne Lože Srbije.