среда, 2. мај 2012.





     PISMO UDRUŽENJU NOVINARA SRBIJE

 http://mail.open.telekom.rs/uwc/webmail/attach.msc?sid=&mbox=INBOX&uid=2693&number=5




| 







Za  Brajovića ili urednika  Sajta  Udruženja novinara Srbije!!!

Poštovani
Odluka,koja je ipak  doneta posle ,  skoro, 4 godine  Suda časti,  stavljena je   na Sajt   Udruženja  novinara  Srbije krajem  aprila,ili početkom maja,da bi   samo posle nekoliko dana bila skinuta sa Sajta..U isto vreme na Sajtu  su  još uvek  odluke   od pre   nekoliko godina.. I sada mi nije jasno  zašto je  ova odluka  o Čedomiru Vasiću  skinuta ...Ali,imajući u vidu informaciju  koju   sam  dobio od  predstavnika  Šrifa koji je preneo
ovu Odluku  Suda Časti,..da je  Čedomir  Vasić psovao i pretio,sudom,apsom , što su  Šrifova  elektronska  glasila objavila u celosti Odluku.....Pored toga  Vasić je i meni pretio.sudom  što  sam sve to obelodanio .što još jednom potvrdjuje  njegovo bahato ponašanje i zloupotreba novinarske profesije..
Predpostavljam da  je  Vasić i kod vas  na isti način reagovao i da je to  razlog što  je  Odluka  skinuta sa sajta, ako nije,onda  mi ostaje bez odgovora pitanje  zašto je   pomenuta Odluka  skinuta sa Sajta Udruženja novinara  Srbije.. Ili je to  samo neka greška koju treba ispraviti...

Pozdrav!
Jovan S.Mitrović,novinar u  penzoiji....


 http://mail.open.telekom.rs/uwc/webmail/attach.msc?sid=&mbox=INBOX&uid=2693&number=5
 


























ISTINA NE KASNI
UVEK LUPA NA PRAVA VRATA





























UDRUŽENJU NOVINARA SRBIJE
Sudu časti
Predmet: Zahtev Jovana S.Mitrovića,novinara iz Bora
4.07.2008. Č . Vasić
‘’Vest: SUSPENZIJA DIREKTORA ŠRIF-A
Odlukom vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća’’Štampa ,radio I film’’ Nebojše Djuričića,privremeno je udaljen sa posla doskorašnji dirtektor ovog preduzeća Jovan Mitrović,pod sumnjom da je učinio povredu radne obaveze kojom je ugrozio imovinu veće vrednosti.
Mitrović je drugog juna,ove godine,sa beogradskom firmom YU-BI-NET sklopio štetan ugovor I na taj način,prekoračujući ovlašćenje direktora,napravio materijalnu štetu u preduzeću u iznosu od 480 hiljada dinara.
Protiv Jovan Mitrovića,kaže se u odluci,biće podneta krivična prijava.’’
Ne poštujući osnovno profesionalno načelo,da se čuje I druga strana, Čedomir Vasić,kao odgovorni urednik,potpisao je ovu takozvanu ‘’šok’’informaciju za emitovanje u svim informativnim emisijama elektronskih medija Šrifa,4.7.2008.godine
I time učinio veliku profesionalnu grešku,pitanje je da li iz neznanja,ili namerno?
Samo dva dana kasnije, VD direktor Djuričić, je povukao pomenutu Odluku I izdao zvanično Rešenje:
‘’STORNIRA SE U CELOSTI ODLUKA… PO KOJOJ SE Jovan Mitrović,bivši direktor preduzeća privremeno udaljava sa rada….’’
Ne poštujući profesionalnu obavezu,takozvane ‘’informacije u nizu’’ o ovoj Odluci u već pomenutom slučaju, na talasima Radio I televizije Bor, nema ni reči.Tada se nije oglasio Č.Vasić.
I u ovom slučaju Čedomir Vasić je učinio profesionalnu grešku,pitanje je da li iz neznanja ili namerno?
Č.Vasć je zaboravio da sistem informisanja predstavlja važan društveni faktor čija se moć ispoljava u istini koju sadrži svaka objektivna informacija.
Ovu dilemu da li je to uradjeno iz neznanja ili namerno,otklonio sam , kada sam došao iz bolnice I prelistao radni Dnevnik koji sam vodio kao direktor preduzeća od 2005. do 30.juna 2008.godine.
Od mnogobrojnih prekršaja koji su zabeleženi,pomenuću samo neke:
-Iako po sistematizaciji Č.Vasić nema uslova visoku stručnu spremu,njemu I još nekim kolegama,dao sam rešenje urednika na osnovu preporuke Udruženja novuinara Srbije,zbog dugotrajnog radnog staža I iskustva .
Na ovakvu odluku imao sam primedbe mnogobrojnih kolega.
-Zbog neorganizovanja redakcije,nekoliko novinara potpisalo je zahtev za smenu urednika Vasića uz obrazloženje,da najviše vremena provodi sa S.Arandjelović. I nju forsira,kao da mu je glavna ’’ženska ’’,stoji u primedbi kolega.
- Č.Vasić nije podneo izveštaj o radnom godišnjem niti mesečnom učinku..
-Č.Vsić nije uvrstio čestitku predsednika opštine u novogodišnji dnevnik.
-Č.Vasić je pijan I smeta redakciji,dere se I preti..
-U kancelariju direktora, službene prostorije, Č.Vasić ulazi bahato I u pijanom stanju,dere se ,lupa o sto,šutira stolice,lomi naočare..
-Č.Vasić u kafe prostoriji u pijanom stanju šamara Ž.Stanića,muzičkog urednika.
-Č.Vasić je nemoguć za saradnju,jer je konfuzan,zbog pijanog stanja, opterećen je koleginicom Snežanom ,žali se glavni I odgovorni urednik A.Milanović.
-Č.Vasić se iz Beograda,gde je poslat da napravi emisiju,vraća bez obavljenog posla ,jer je bio ‘’mortus’’ pijan,tako da je samo B.Salijević ,snimatelj radio bez novinara.
-Č.Vasić u Dnevniku od 16 sati daje podatke o izborima,koji su saopšteni još u ranijim jutarnjim satima u 8 h.
-Č.Vasić se u mnogi prilikama,kod predstavnika opštine, predstavlja,kao predsenik opštinske organizacije Udruženja novinara,iako je na tu funkciju izabran pre 15 godina,do sada nikada nije održao sednicu niti godišnju konferenciju.
-Č.Vasić je notorno pijan I maltretira kolege.
Zbog ovakvih prekršaja,Č.Vasić je bio nekoliko puta opomenut,I kažnjen.
Č.Vasić,preko sekretarice, poručuje I preti direktoru Mitroviću :
‘’neka mi Mitrović da otkaz pa će da vidi kako će da se provede.
U mnogim prilikama sam materijalno podržavao I pomagao Č.Vasića,uzajmljujući mu novac,koji nije vratio.
I da više ne nabrajam,ima još, ali I ovo je dovoljno da se uverim,kako je Č.Vasić, pomenutu informaciju o mojoj suspenziji,iskoristio ,da mi se osveti I na taj način,zloupotrebi profesiju za lični obračun,što smatram da je veliki prekršaj .
Zbog svega toga obraćam se Sudu časti Udruženja novinara Srbije, sa zahtevom da ovaj slučaj razmotri,a sve sa ciljem,zaštite moje novinarske časti, i da novinarska profesija pojedincima ne posluži kao poligon za lični obračun ,što je očigledno u slučaju kod Č.Vasića.
Za sve napred navedeno postoje materijalni dokazi u personalnoj dokumentaciji ovog preduzeća koja se može dobiti preko pravne službe.
Obraćam se prvo matičnom Udruženju za zaštitu svoje novinarske časti I profesije,ako to ne bude dalo rezultata,obratiću se I redovnom sudu.
Sve ovo zna I predsenik Udruženja novinara,jer sam se i njemu obratio…
Ovo se može smatrati kao ispravni vaažeći dokument ,bez obzira što ne postoji originalni potpis.
O sebi prilažem neke elementarne profesionalne podatke:
Novinar sam Šrifa od 1974.godine,a član Saveza novinara Jugoslavije od 1983.godine,naravno sada je to Udruženje novinara Srbije.
Po prvi put se obraćam ovoj organizaciji I to Sudu čast,sa ciljem da zaštiti moju profesionalnu ličnost koja je narušena I to od strane neprofesionalnog I bahatog kolege Čedomira Vasića.
U novinarskoj profesiji sam već 37 godina I prošao sam kroz sve faze.
Počeo sam kao honorarni saradnik,pa priperavnik, potom, novinar saradnik, novinar urednik emisije I programa,pa zamenik glavnog I odgovornog ,pa glavni I odgovorni urednik I na kraju direktor pereduzeća,što je I prirodno u jednoj dugotrajnoj profesionalnoj karijeri.
Početkom 2008.godine,posle redovnog konkursa imenovan sam za direktora ovog preduzeća u novom četvorogodišnjem mandate,ali političkom voljom došlo je do nelegalne smene,što je rezurtiralo ovakvom stanju.
U svim fazama nastojao sam da ovaj posao obavljam visokoprfofesionalno,
Što je I rezultiralo brojnim nagradama,i .Sada sam još uvek sam na bolovanju.
Jovan S.Mitrović,diplomirani novinar,radnik Šrifa u Boru.
Br.l.k.149467 ,sup Bor. U Boru, 30.3.2009.godine, br .m.t. 0 ६४३०६६८३७