субота, 19. мај 2012.

DRUGO PISMO UDRUŽENJU NOVINARA SRBIJE


|
UDRUŽENJU  NOVINARA  SRBIJE...
POŠTOVANI,

OVO ŠTO  SLEDI  SU TEKSTOVI IZ RANIJEG PERIODA O SLUČAJU KOJI  TRAJE VEĆ,  BLIZU , PET  GODINA.

 JOŠ UVEK NIJE OBELODANJEN I OZVANIČEN...A SUD  ČASTI JE  DONEO  ODLUKU.. O KAŽNJAVANJU 

 ČEDOMIRA  VASIĆA ZBOG KRŠENJA  KODEKSA NOVINARA,....OVA ODLUKA JE ,KAKO SAM JA OBAVEŠTEN, KASNIJE  POTVRDJENA... NIJE MI JASNO  ZAŠTO TO NIJE  NI DO DANAŠNJEG DANA. OBJAVLJENO .. TO JE I RAZLOG ŠTO  VAM SE JAVLJAM  KAO MATIČNOM UDRUŽENJU,AKO  SE NI OVOGA PUTA   PRAVDA NE ZADOVOLJI JA ĆU MORATI DA NA DRUGII NAČIN  TRAŽIM  ZAŠTITU  SVOG NOVINARSKOG UGLEDA
I  ČASTI...TO SAM I  U RANIJEM DOIPISU NAJAVIO PREDSEDNIKU   SUDA ČASTI  SLOBODANU STOJIĆEVIĆU..

26.3.2013. BOR    JOVANB S. MITROVIĆ, NOVINAR U PENZIJI...

********.
BRATE SLOBO,
SINOĆ SAM BIO NA PROSLAVI 8.MARTA SA KOLEGINICIOM JOVANKOM STANOJEVIĆ IZ UPRAVE UDRUŽENJA NOVINARA,ONA JE INAČE IZ NEGOTINA, I ONA MI KAŽE U PONEDELJAK IMAJU SEDNICU, ALI U DNEVNOM REDU NEMAJU NIŠTA OKO ODLUKE SUDA ČASTI, JOŠ MI KAŽE, TO ODUGOVLAČENJE JE ZBOG NINA BRAJEVIĆA, KAŽE MI KOLIKO NINO ŠTITI ČEDOMOIRA VASIĆA TO JE NEMOGUĆE,, KAŽE MA ČEDA JE BRE BARD NOVINARSTVA, A ONA MU KROZ SMEŠAK KAŽE , MA NINO DA LI ZNAŠ ŠTA PRIČAŠ BRE,KAKAV BARD NOVINARSTVA,JADNA NAŠA PROFESIJA SA TAKVIM NOVINARIMA!!! evo to ti javih da si u toku,ako i sada ništa ne bude ja ću moratri da nešto preduzmem,to nema smisla sada će 5 godina, ej ..
pozdrav tebi i puno zdravlja... jovan s. mitrović

Dana 11.02.13, "JOVAN"  je napisao/la:Brate,neverovatno,
Nije u pitanju odluka Suda časti, to stoji da je primljena, nego zašto nije objavljena konačna odluka,koja je usledila posle Čedine žalbe., a to znači da je odluka Suda časti punovažna......
 Dakle, kakao, kaže ta neimenovana osoba i to je skoro neverovatno, da se gospodja ne oglasi imenom,kada tako nešto tvrdi, odluka doneta 22.decembra nije stavljena na sajt, zbog toga što Uprava tek krajem meseca treba da je verifikuje......Da nije smešno bilo bi glupo..Ista uprava da verifikuje svoju odluku... A ta ista Upraava donela je i druge odluke, koje su takodje bile na toj sednici i one su naravno objavljene, kako je to sada moguće... Ali, princip odugovlačenja, je najbolji za umor..to se izgleda ovde primenjuje, očigledno...tako prozirno...sve druge odluke iste Uprave se objavlkjuju, ali njihovom selekcijom uz smešno obrazloženje da se krajem meseca ponovo zaseda...e to je stvarno smešno...
Pozdrav...

Dana 11.02.13, Slobodan Stojicevic  je napisao/la:Jovane, evo odgovora od nezane iz Sekretarijata UNS. Ona mi je u prilogu poslala odluku koju ste vas dvojica dobili jos dok nije bila pravosnazna.

Slobodane,


 Ako mislite na ovu odluku koja je u prilogu, iz potpisanih povratnica se vidi da su obojica primili tu odluku .
 Odluka nije stavljena na sajt zato što je Uprava tek 22. decembra potvrdila tu odluku . Zapisnik sa te sednice biće verifikovan na sednici Uprave krajem ovog meseca, i tada će odluka biti stavljena na sajt.
 Pozdrav, Snežana......


*************
POŠTOVANI, OVO ŠTO  SLEDI SU  RANIJI TEKSTOVI  KOJIM VAS JA MOLIM DA  SE  POŠTUJE KODEKS  NOVINARA...











Za Brajovića ili urednika Sajta Udruženja novinara Srbije!!!

Poštovani
Odluka,koja je ipak doneta posle , skoro, 4 godine Suda časti, stavljena je na Sajt Udruženja novinara Srbije krajem aprila,ili početkom maja,da bi samo posle nekoliko dana bila skinuta sa Sajta..U isto vreme na Sajtu su još uvek odluke od pre nekoliko godina.. I sada mi nije jasno zašto je ova odluka o Čedomiru Vasiću skinuta ...Ali,imajući u vidu informaciju koju sam dobio od predstavnika Šrifa koji je preneo
ovu Odluku Suda Časti,..da je Čedomir Vasić psovao i pretio,sudom,apsom , što su Šrifova elektronska glasila objavila u celosti Odluku.....Pored toga Vasić je i meni pretio.sudom što sam sve to obelodanio .što još jednom potvrdjuje njegovo bahato ponašanje i zloupotreba novinarske profesije..
Predpostavljam da je Vasić i kod vas na isti način reagovao i da je to razlog što je Odluka skinuta sa sajta, ako nije,onda mi ostaje bez odgovora pitanje zašto je pomenuta Odluka skinuta sa Sajta Udruženja novinara Srbije.. Ili je to samo neka greška koju treba ispraviti...

Pozdrav!
Jovan S.Mitrović,novinar u penzoiji.
********************


Poštovani Jovane,

Odluka suda časti je skinuta sa sajta jer nije pravosnazna. Dakle, Vasić ima pravo zalbe. Advokat nam je skrenuo paznju da Zakon o informisanju ne dozvoljava objavljivanje nepravosnaznih presuda i da analogno tome tako treba da se odnosimo i prema odlukama suda časti.
Ostale odluke su pravosnazne i zato su na sajtu.
Srdačan pozdrav,
Nino
p.s. Kako napreduje tvoj roman o rimskim carevima

********************
Poštovani Nino
Skoro,neverovatno, za mene iznenadjujuće... Jedna institucija kao što je Udruženje novinara,podleže pritisku nekakvog advokata i Čedomiora Vasića,da se Odluka skine sa Sajta zato što nije istekao rok žalbe..
Tog načela Čeda se nije sam pridržavao,kada je posle dva sata, od mog odlaska i to u bolnicu,objavio na sva zvona da sam ja razrešen dužnosti direktora zbog pronevere,.. pošto je Saša Mirković na silu ušao u moju kancalariuju,a Čedu imenovao za urednika ,. Sada me sreću Ljudi i prijatelji i kažu mi...,,Ma znamo mi da si ti pošten,a da te samo ona pijandura blati,da ti se osveti...,,Umesto skidanja sa Sajta,Čedomiru je trebalo samo reći da će eventualno nova odluka,kako god bila biti isto objavljena.....Sajt je esnafsko glasilo gde se objavljuju,razna obaveštenja,pozivi i informacije od značaja za svoje članove..Tako da je tu teško reći da se krši Zakon o javnom informisanju.... Ja imam blog i sajt pa objavljujem,razne poruke,mišljenja,obaveštenja,kritike..., objavio sam i ovu Odluku. Ova odluka nikog ne vredja niti ponižava,ona samo donosi izvoru Odluku zvaničnog tela Udruženja i ja ne vidim da se tu krši bilo koja odredba Zakona o informisanju....Voleo bih da vidim tog advokata ,koji nalazi u ovom objavljivanju neki propust........
Pa u objavljenom originalnom teksta,baš i stoji da je moguća žalba u roku od 15 dana. Odluka Udruženja novinara Srbije,nije nikakva tajna,objavljena je i prijava odnosno moj zahtev da se pokrene pred Sudom časti postupak.U toj prijavi i stoji da mi Čeda doguje pare,a o tome se ne izjašnjava da treba da mi vrati dug!!!!Već mi još preti da pravim nekakav dosije o njemu..
Objavljivanjem njemu niko ne spori pravo na podnošenje pravnog sredstva –žalbe...Tek će sada biti problem kada se i posle njegove žalbe, status odluka mora ponovo objaviti,odnosno mora se vratiti na Sajt.
Ja očekujem da se onda Odluka neće skinuti sa Sajta,i da neće pretiti nikakav izmišljeni advokat Čedin...
Ali,ni on sam ne zna od kada teče taj rok žalbe,jer je odluka pisana 16.aprila, pismo je stiglo 25.aprila,a tekst je objavljen krajem aprila..
U isto vreme Vama i mom bivšem preduzeću Čeda preti i citira odredbe 37. Zakona o javnom informisanju,koja govori o pretpostavci nevinosti.. , upućuje primedbe na pogrešnu adresu jer upravo o poštovanju,odnosno njegovom nepioštovanju,vodjen je spor pred Sudom časti Udruženja novinara Srebije koji je izrekao mere javne opomene,tek posle 4 godine... I da ne dužim.. pozdrav !!!..
Jovan S.Mitrović,novinar u penziji...
24.5.2012.


http://mail.open.telekom.rs/uwc/webmail/attach.msc?sid=&mbox=INBOX&uid=2693&number=5



















*******************



Одговор на жалбу Чедомира Васића

Чедомир Васић је упутио жалбу Управном одбору УНС-а.

У име Суда части, Управном одбору предочујем одговор, по тачкама како их је Васић навео.

  1. Није спорно објављивање вести.

  1.  Исти извор вести (директор Ђуричић) два дана касније повукао је речену одлуку и издао званично обавештење: ,,Сторнира се у целости одлука … по којој се Јован Митровић,бивши директор предузећа привремено удаљава са рада….[1]’’ 

Ч. Васић у жалби нигде не каже да то обавештење није постојало, већ да ,,није знао да постоји“ и да ,, нигде није објављено, нити угледало светлост дана“.
Па управо је о томе реч. Није објављено јер га Ч. Васић није објавио, као што је то учинио са првим које такође нигде пре тога није објављено. Његова дужност као уредника била је да објави и ту вест у складу Кодексом новинара Србије  (Истинитост извештавања, поглавље I, тачка 1): ,,Обавеза новинара је да тачно, објективно, потпуно и благовремено извести о догађајима од интереса за јавност, поштујући право јавности да сазна истину и држећи се основних стандарда новинарске професије“.
На састанку Суда части на који је Ч. Васић позван и којем је присуствовао (16. фебруара 2011. године[2] ) суочен са унакрсним питањима чланова Суда, дозволио је могућност да је направио пропуст, али се касније, изгледа, предомислио.
Мада изгледа комлоковано и опширно, случај је прост: колега је обајвио једну вест, а два дана касније није другу која пориче прву.
Суд није поклонио веру Ч. Васићу да није знао за другу вест, кад је знао за прву.

  1. Све остале наводе Ј. Митровића Суд није разматрао јер их је сматрао беспредметним. Тако и све наводе Ч. Васића поводим тих тачака.

По мом личном мишљењу овде се ради о надгорњавању двојице колега којима би се пре и квалификованије могла бавити психологија, али је Суд сматрао да је по само једној, првој тачки, требало да донесе суд.

Слободан Стојићевић,
председнин Суда части УНС-а,
Београд, 14. јун 2012




[1] Ову одлуку Ј. Митровић је доставио али није скенирана.
[2] Васић пише: ,,скоро две године после објављивања вести“ што неупућеном читаоцу може да изазове логачна питања. Но, треба знати да је Суд части у овом саставу од скора а да је на ову ,,древну пријаву“ налеетео случајно, такође на нашем сајту и одмах је узео у разматрање. 
*********






Poštovani  Slobo,
evo tek ti se sada javljam, imam  neke probleme sa kičmom i kukom pa idem u  banju na   terapije,a i u selu  sam radio nešto oko pčela,a ranije sam ti  poslao samo  one skenirane odluke..sada  evo u potpunosti  retrospektiva  celog  slučaja,da ga imaš na dlanu...

Moje mišljenje sam ti i ranije rekao,a možeš  pogledati i u pismu  Brajoviću,ali evo i nekoliko   mojih pisanih reakcija...

1.Zna se procedura  smene  direktora,najkraće ko ga postavlja taj ga smenjuje,a ne  ovako kako su oni  iskonstruiisali...kao direktor Djurić iznašao  neki dokument  i to je razlog suspenzije..
I Čedi tu vest objavljuje,dok sam ja u  bolnici,imao sam  anginu pektoris...Tek  čujem od  lekarskog osoblja,...e  Jovane  ovi tvoji objavljuju na svaki sat  da se proneverio neke pare.....!!!
Pa ja sam kao novinar,pa urednik i direktor imao na desetine takvih  zahteva   da se neki ljudi ocrne,bez sudske odluke,tek onako  on je lopov ,on je kriminalac...i td...To nikada nisam prihvatio...

Samo posle  dva dana .direktor  tu svoju odluku o suspenziji povlači, imaš je u prilog,ali  Čeda je ne objavljuje iz  njemu samo znanih razloga...  Kaže nije znao...ne verujem  ,lično znam da  direktor  svakodnevno ima   razgovor  sa  urednikom  dnevnika oko sadržaja,..

2.Zna  se  kako se održavaju  godišnje i izborne  skupštine, izlažu se izveštaji o radu,pa se predlaže  plan za naredni period pa se predlažu novi članovi i td...Za  dvadeset i više godina  Čeda to nikada nije uradio....To što se  poziva na neke aktivnosti koje su usput,to je ono  kao  e ajde da popijemo po jednu....to potvrdjuje  njegovu nbeprofesionalnost iu   neodgovornost,opdnosno  to je zloupotreba profesije....

3. O drugim   svojim  propustima i ne govori,već  piše  slavopojke o  koleginici  Milanović,pa baš ona je  imala žalbu na njegov rad,na njegovu konfuziju u radu ,na  njegovu neurednost i nedisciplinu...i da ne nabrajamm
O njegovim ostalim  propustima i  novčanom dugu prema meni ni reči ,kao da ih nema...Vi  kažete da  sve to nije važno,ssigurno je tako,ali za mene je i to važno,možda je to razlog  da  se on prema meni ovako osvetnički ponaša,o tome se radi...

Slobo,u odgovoru  imaš onaj  zajljučak  o NADGORNJAVANJU ,ja znam da si ti  književnik,a ja sam  studije  književnosti   završio  pre  39 godina,nisam zaboravio  da je   NADGORNJAVANJE -ustvari  NADJAČATI.. E sada kakve to ima veze sa ovim slučajem...ja  nemam nameru da se sa Čedom   borim u cilju da ga nadjaačam.Tu svoju veličinu ja sam pokazao u profesiji i  mnogobrojne  nagrtade su potvrda kao i to da sam  pune  tri godine   vodio kao direktor ŠRIF.
..Moj cilj je samo da  ukažem na njegovu  zloupotrebu profesije, neprofesionalan i nedogovoran odnos prema meni,ja tako mislim,vi  ste u  prvoj odluci  to i rekli,to ste i  u drugom slučaju potvrdili,i tu nema nikakvog  NADGORNJAVANJA,niti  kako ono ti preporuči da  se time       psihiojatrija  bavi .

epilog svega ovoga je da  se protiv  Jovana Mitrovića,bivšeg direktora ŠRIFa nije  vodio  ninkav  postupak,da je posle  šest meseci  bolovanja vraćen na posao na mesto  pomoćnika  direktora  za program..da je   samozvani  direktor Djurić,koga je  imenovao  Mirković,otišao sa ove dužnosti i u toku je  krivični postupak protiv njega....

Ne znam  šta će biti dalje,ali ja  više nemam  snage da se  bavim  Čedom, Sud časti je  rekao svoje i ja to poštujem..
Samo me čudi  što  je   SAJT  sada promenio svoj izgled i izgleda ne objavljuje   Odluke...što me čudi i njihov  celokupni odnos prema ovom slučaju...ne verujem da će  ovu novu odluku objaviti...Što nije pošteno...Treba  žigosati takve neprofesionalne odnose koji zloupotrebom  štete  profesiji i naravno pojedincima,kao što je to moj slučaj...
Još samo ovo,  ja imam svoj  Blog    UNIVERZUMM i tu je  sve ovo objavljeno,imam i  izuzetno reagovanje  čitalaca,onih koji me znaju i onih  koji ne,ali  uglavnom  odobravaju sve ovo što sam rekao i što je  u odluci  Suda časti....
I da ti ne pišem više,pozdravljam te   i želim ti  dobro zdravlje

Jovan S. Mitrović ,novinar u penziji....

24.6.2012.

.