недеља, 5. мај 2013.





ISTINA O MILANSKOM EDIKTU??????????????



NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI


" - Milanski edikt je akt verske tolerancije koji postavlja osnove ljudskih prava i sloboda. Neka se danas svako od nas, bez obzira koje je vere i da li je uopšte verujući, zapita da li je dovoljno tolerantan ne samo prema ljudima druge vere, već i prema bližnjima, susedima ili nepoznatom čoveku. Svako od hrišćana mora da se zapita kakav je njegov odnos prema onima koji su u manjini i da li je dostojan naslednik pravih hrišćana koji su proganjani i mučeni. "


Poodavno državni satrapi ( zaštitnici :države, srpstva , istine - kao i svekolike vladajuće duhovnosti ), trube o ovom događaju i njegovoj važnosti verovatno da u žižu budućih događaja stave centralnu srbiju - tipujući na sadašnjeg predsenika i patrijarha . I eto nas usred proslave Milanskog edikta , veličanja Konstantina velikog i Likenija -- te veličanja slavjanstva i rusofilije . Dobro , nek svak svoju političku strategiju javno vija - to je u dihu tolerancije ; ali istina ne može da se vija i tuđe ne može da se svojata .


Zašto ovo kažem - zato što hoću budućnost , a ona može da se gradi sa objektivnim istinama . A to mu u vezi ovog stoji ovako : nema originalnog teksta Milanskog edikta - tvrde mnogi istoričari . A analitičari tvrde da je publikovani tekst , zaparavo neka kopija - ili preciznije : "Ono što danas imamo kao Milanski edikt kod Jevsevija Kesarijskog i Liktancija je ustvari Likinijev reskript koji je on obnarodovao 13. juna 313. godine na Istoku, u Nikomidiji. U tom reskriptu on se poziva na prethodni dogovor dvojice careva koji se dogodio na Zapadu, u Milanu."

A kad vladari pišu istoriju zna se - manipulišu . A da je reč o manipulaciji , ovaj reskript ( beležnica od beležnice ) se svojim tekstom oslanja na jedan dokument, koji se zove :Galerijev edikt o toleranciji ! Kažu dokumentovano da taj Galerije kao vladar nije bio tolerantan prema religijskim pitanjima i krvavo je proganjao hrišćane. No kad je shvatio kontraproduktivnost svoje krvničke vladavine , on je izdao zakon o religijskim tolerancijama zarad učvršćenja državnih moći ( 311.g - pre sopstvene smrti ). a da je ovo tačno , vidi se iz završnog teksta edikta : " U drugim ćemo pismima sudištima naznačiti kako da ovo izvrše. Stoga će se, prema ovom našem oprostu, [kršćani] morati moliti svome Bogu na naše dobro, za dobro Republike i dobro svoje, te se Republika posvuda očuva u spokoju, pa mognu sigurno živjeti u svojim domovima.« "

Dakle, ovaj krvnik je začetnik multi etičke države ( kako po religijskim , tako i po takozvanim etičkim osnovama ) .
Dakle, njemu pripada sva slava !
Pa zašto njega ne slavimo ? E on nije rođen u okolini Niša , nit spada u onu grupu
imperatora rođenih ovde - stoga ne možemo se pozivati na tu svest ( " Svesni smo da živimo u zemlji koja je bila u centru rimske imperije, podarila joj 17 imperatora , " ), nit nešto od toga možemo više baštiniti i svojatati od bilo koga na ovom svetu . A ako ti velikani nisu naša svojta , nekako oni i njihova dela nisu veliki , koliko je velika naša svojta .

I zaista , ovih dana Konstantit nam dođe kao neka svojta ; tako su se držali svi satrapi , predsednik i patrijarh .
A ja opet sve se nešto mislim , veliku mudrost steče ovaj hrišćanski krvnik Galerije - pobedi sopstveni ego , taštinu , sujetu i vlastodržje i stavi interese republike ( države ) iznad svega svojega ; te jošte tu mudrost pretoči u zakone koje današnja era baštini kao začeće ljudskih prava i sloboda . Danas je to jako važno , naročito za nas ; mislim na tu civilizacijsku belodanu istinu, da vlastoljubivi vlastodržci oslobode svoje stanovništvo sopstvene tiranije / pljačke / ugnjetavanja i obeščašćivanja .


Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na Facebook Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na Google Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na My Yahoo! Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na Live Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na MySpace Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na Twitter Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na Digg Pošalji "NIJE LAKO SUPROSTAVLJATI SE DRŽAVNOJ ISTINI" na del.icio.us
Kategorije
Nekategorizovano