понедељак, 29. јануар 2018.




 




  











feljton

REKLA - KAZALA
 
7... SANDJAME POKVARILE KAMERE

Ostala je zagonetna  priča ,,Rekla-kazala,, i oko prekida snimanja prilikom uručivanja nagrade..  Kamere nisu radile, reflektori su  ,,crkli,, što je delo, kako kažu, nevidljivih  sila ,,sandjama*,, ali se samo čuo glas prilikom  uručivanja nagrade:
,,Samo narodna fantazija u stanju  je da stvori one čudesne priče oko  sopstvenog pamćenja što poput  maskiranog mita kroz spiralni vremenski bunar izvlači  dogadjaje koje zajedno sa  zlim vilama i ostalim mitološkim bićima žive u dušama dece i staraca. Zlato vekovima i tajnovito planinsko kamenje puno vatre oduvek greje nadu ljudi da će ga baš oni naći samo ukoliko budu hrabri, lukavi i istrajni... Koliko je noći  pod punim mesecom prošlo u tražnji semena paprati i lukavim pregovorima sa djavolima koji najviše vole da se okupljaju u vres sakrivenih zidina,  neobjašnjivih tragova starih i odavno isčezlih naroda...Oni koji su sačuvali životnu svežinu dečje radoznalosti i bespogovornog poverenja u priču opsednutih čudaka mogli su da naidju na materijalne tragove koji  nebeski  čardak mašte  sada spuštaju na zemlju.,, Oni koji su ovu besedu Miodraga Djukića o Dragoslavu Srejoviću, nekoliko puta  preslušavali kažu, da je to  bila zagonetna najava dolaska ,,sandjama,, i onoga što će tek  biti i  što će se ko zna kada tek dogoditi...Drugi pak kažu da tu nisu  čista posla sa  nagradom, nagrada je izmišljena... Zato što ova nagrada u oblasti kulturnog  stvaralaštva ne priliči da nosi ime ,,Feliks Romulijana,, , što je to vezano za Galerijevo ime, zato što su; Galerija hrišćanski istoričari  prikazali kao monstruoznog gospodara, neprijatelja svake kulture i učenosti, koji je proganjao sve hrišćane, čak, je i svog očuha Dioklecijana oterao sa prestola! 







SANDJAMA, Nedefinisano čudovište. Kada se ne može definiosati čudno stvorenje, jednostavno se  kaže Sandjama.Za neke je to veštica koja jede decu, predvidja sudbinu novorodjenog  deteta, troglava aždaja ...