четвртак, 3. јануар 2019.









     FELJTON 


  
       SREDJIVANJE DNEVNIKA  III        
      СРЕЂИВАЊЕ  ДНЕВНИКА 3



          21.           -КАКО НАДЛАНУ ЈАВЉА

                                          1999-2019.                                   

И ДРУГЕ ЖИВОТНЕ ПРИЧЕ KOJE СУ ЗАБЕЛЕЖЕНЕ У ПОРТАЛУ НАДЛАНУ, У МИНУЛИХ 20 ГОДИНА, ЗАСЛУЖУЈУ ДА  БУДУ СРЕЂЕНЕ  У ОВАЈ ДНЕВНИК.

Писац, овде, ни слово неће написати о бомбардовању!!!     
За нека будућа времена и ови догађајии пре и после бомбардовања, који су  остали, скоро не запажени, биће, већ сада литература; после  десет и двадесет година, многи су заборављени, овде их  стављам у  завет прошлости, ради будућности...
Ове  белешке су писани трагови и будући, наши, темељи  како би се  лакше  корачало  кроз ново време!!!...
Кратке, вести, слике и  белешке о догађајима из Тимочке крајине, писао је овај  аутор, истинито и веродостојно, под псеудонимом, зато што један професионални новинар није мога да  буде у две информативне куће... 


                                                                   1999-2019.
-

Мало се зна да Општина Бор има изузетно  благу континенталну климу и природне лепоте које се могу користити за боравак и  лечење оболелих од хроничних болести дисајних органа,обољење срца.
11. САЈАМ СЕОСКОГ ТУРИЗМА У БОРУ
Некадашњи рудари  туристички посланици

Свеукуна привредна и друштвена  ситуација у земљи  приморава  житеље Бора да више не  размишљају само  на  рудник и злато.
Предзнак да основа развоја није само рударство и металургија,је и  тај, што се у овој школској години на рударска занимања није уписао ни један ђак ни студент..
Прошло је то време када се  у нашој земљи и у свету, Бор   препознавао   само по руднику бакра.Тај исти рудник ,сада своје  раднике оставља без посла .
Зато ће се некадашњи рудари борског Бассна, почети бавити   туризмом.
Планери,сада, препоручују  да је неопходно  брзо преструктуирање привреде,односно искористити и друге могућности за развој и запошљаванаје.
И остали природни ресурси су велико богатство,само то  треба  памтено  и осмишљено искористити,поручују  планери.
То је и главни разолог што ће се до 12.до 14.фебруара у  сали  Спортског центра МЛАДОСТ  у Бору организовати  11. САЈАМ  СЕОСКОГ ТУРИЗМА  У БОРСКОЈ  ОПШТИНИ.
Према речима организатора преставника  Ресурс центра,циљ  овог скупа је  да се  јавно презентују сви  природни потенцијали ,али и све  могућности развоја сеоског туризма.
Да се  покажу потенцијали,али и да се  едукују они који су заинтересовани за сеоски туризам.
За  све ово постоје изузетни услови.,почев од Злота,где је чувени Кањон Лазареве реке,као и  три   злотске пећине,па преко  Шарбановца,који има  природну  врућу лековиту воду,па су ту Бучје  и Танада са планинама Стол и Дели Јован,и на северу је смештено  село  Горњане,које  сваког посетиоца не оставља равнодушног,а да не помисли да се налази у неком пределу  Швајцарске.
Поред тога и инфраструктура је  развијена,сва села имају асвалтиране путеве, телефоне,водовод,канализацију .
Поред природних услова,изузетно благе континенталне климе и уз  већ постојеће  Туристичке комплексе,као што су Брестовачка бања, Борско језеро,Злотске пећине, Црни врх, на овом скупу ће се разговарати и о условима, и начину  развоја,али и анагажовања оних који  имају услове и желе  да се баве сеоским туризмом и  домаћом радиношћу.
Поред тога биће представљене и остале туристичке специјалнмости, ксо што је екстремни туризма,или Ловни сеоски туриазам који  је већ заживео захваљујући Ловачком удруежењу БАКАР у Бору .Ово удружење  има близу 500 чланова и газдује  са 65.000 хектара у атарима  јужног Кучаја,Црног врха,Дубашнице и Хомољских планина.Ловиште је доста богато срнећом дивљачи и дивљим свињама.
За све будуће посетиоце  који желе да уживају у чарима и лепотама села  борске општине,обезбеђена је и  богата понуда традиционалних јела и богат културно забавни живот у оквиру сусрета села.
Јон Мирт