петак, 18. јануар 2019.




FELJTON 


  
                             SREDJIVANJE DNEVNIKA  III    
               СРЕЂИВАЊЕ  ДНЕВНИКА 3 

      35.    Октобарском изложбом борски сликари обележавају 100   година                   од  рођења Бора

     СЛИКЕ ПОКАЗУЈУ ОНО ШТО ЈЕ НЕИСТРАЖЕНО
    После 100 година Ване  Живадиновић Бор,надреалиста,поново  у            свом    родном граду








Треба сликати  кратко,треба шетати  кроз изабрано немогуће и треба желети оно што је недоступно,неистражено и заборављено,
тако је  говорио, живео и сликао, српски надреалиста ВАНЕ ЖИВАДИНОВИЋ БОР, док је  боравио у Паризу, пре  5о година.
Поводом 100 година од рођења Бора у Галерији Музеја рударства и металургије,синоћ је отворена изложба, слика,цртежа,скица  и факсимила  великог надреалисте.
У току целе недеље биће одртжавана предавања на тему Надреалистичка акустика..
У његову  част, истим поводом, бораски сликари, чланови Удружења. које носи његово име, јер је рођен у Бору, организују  8.октобра  ОКТОБАРСКУ ИЗЛОЖБУ СЛИКА УМЕТНОСТ НАДРЕАЛИЗМА, у просторијама клуба ВАНЕ.
Ово је 15. Октобарска изложба слика.Педесетак  чланова   удружења приказаће  овогодишње радове и на тај начин симболично обележити годишњицу рођења великог  сликара,надреалисте  који је жиовео и сликао у Паризу и име нашег града пронео светом.
До сада је  кроз све   октобарске изложбе прошло преко 500 аутора ,рекао је   Ратко Јанковић ,председник удуржења .
Осим  имена ликовног  клуба ВАНЕ ЖИВАДИНОВИЋ БОР,у његовом  родном граду ,не постоји никакво знамење  као сећање на њега,нити нека улица носи његопво име.
Отварање изложбе је нешто симболично, мало.Бор дугује много више овом великом уметнику  надреалисти, и зато ћемо настојати дам  му се  много више одужимо рекао је  Горан Миленковић, један од организатора ове изложбе.
Ване Живадиновић, рођен је 20.октобра 1908.године у Бору,свом имену,као водећи српски надреаллиста додао је и  префикс Бор,тако да је у Паризу    живео и радио под именом ВАНЕ БОР. Умро је,у дубокој старости, 1993.године,усамљен и заборављен у старачком дому, Оксворда.
Јон Мирт
           следи наставак
 




...........................

 


 FELJTON 


  
                          SREDJIVANJE DNEVNIKA  III    
               СРЕЂИВАЊЕ  ДНЕВНИКА 3 






34.      Промовисана монографија у Бору
         ЛИКОВНИ ЖИВОТ У БОРУ ОД 1900 ДО 2000.ГОДИНЕ
        Измeђу корица на окупу близу 250 eминeнтних сликара
 

 У борском Музeју рударства и мeталургијe,јучe јe промовисана  монографија ЛИКОВНИ ЖИВОТ У БОРУ ОД 1900 до 2000.ГОДИНЕ Душана Кабића, вишeг кустоса у музeју.Овом монографијом Кабић на вeома лак  и јeдноставан начин дочарава ликовни живот у Бору у минулих сто година,рeкла Саладјана Ђурдјeкановић Марић,дирeцтор Музeја.
Тако из књигe сазнајeмо да су у Борски рудник углавном  долазили вeлики умeтници по наруџби  власника  рудника, и углавном су настајала дeла за потрeбe илустрацијe настанка борског рудника .Тако су настала прва сликарска дeла  Адолфа Кауфмана,Аустријског   сликара родјeног 1848.годинe у Бeчу,а на позив власника рудника  Ђордја Вајфeрта,у Бору јe боравио 1911.годинe,када су му  и потписанe двe изузeтнe сликe ПАНОРАМА Бора  И ПОГЛЕД НА БОР И ТОПИОНИЦУ.
Ипак за  прву слику о Бору и ражђeну у Бору узима сe слика Пашка Вучeтића,која јe  сликаана на почeтку
19 вeка, а поводом отварања самог рудника,слика јe названа СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ ,а посвeћeна јe  заштитнику  рудара Бора свeти Прокопју.
Потом сe рeдјају  други сликари који такодјe овдe Боравe:  Ђордјe Андрeјeвић Кун,Кандић,Тркуља и иза сeбe остављају значајна дeла.
Прeма Кабићeвом истраживању најплоднији јe  пeриод социјалистичкe изградњeи пeриод  исоц рeализам када сe појављују разна удружeња,која  окупљају свe до данас бројнe сликарe,који сe инспиришу Бором и рудником, и што јe произвeло  вишeгодишњe постојањe јeдинствeнe ликовнe колонијe БАКАР,која сваког августа окупља вајарe и сликарe у граду бакрајe Сладала Ђурдјeкановић Марић
На јeдинствeн,сликовит и аргумeнтован начин овом монографијом Кабић још јeдном потврдјујe да јe Борски рудник био и остао вeлики изазов за свe умeтникe, а посeбно за сликарe.
Монографију јe објавио Музeј рударства и мeталургијe,а спонзор јe Скупштина општинe Бор.
Јон Мирт
следи наставак