недеља, 13. јануар 2019.



 FELJTON 




  
    SREDJIVANJE DNEVNIKA  III        
      СРЕЂИВАЊЕ  ДНЕВНИКА 3




25.       Да се видимо И упознамо
           БЛОГ ОПЕН БОР 2008.
           Блогери Србије  4. И 5.  октобра, збор у Бору

Више од 25О блогера из земље и иностранства:Бугарске,Румуније,Немачке,и бивших југословенских република,наћиће се у Бору 4. и 5.октобра на  манифестацији БЛОГ ОПЕН 2008. Два дана блогери ће  се дружити,размењивати  искуства ,држати актуелна предавања и покренуће хуманитарну акцију.
Ова манифестација окупља кориснике  интернета који имају  своје личне презентације,или су  једноставно корисници интернета.
Тема овог скупа је  Електронски наџор,интернет комуникације у земљама Европске уније, као и  земљама које намеравају да постану чланице,о томе ће говорити Слободан Марковић ,Оливер Гаснер и Петер Стyков.
На дводневном скупу у Бору,биће обрађене и  две теме :Револуционарни  њорлд,предавачи ће бити Роберт Босић и Оливер Гаснер.О књижевности ће  причати Саша Радојчић,а о школи Њеб новинарства Даница Радуловић и Лидија Кујунџић.
У оквиру пратећег програма ове манифестације, блогери ће покренути  акцију ДОНИРАЊЕ КОШТАНЕ СРЖИ,а предавач на ову тему биће др Александар Ћирић
Учесници Блог Опена ће сазнати више о  важности акције донаторства коштане сржи и ако желе могу се пријавити као донатори у току манифестације.
Први пут блогери Србије и света почели су да се друже новембра  прошле године у Новом  Сада,а за нови сусрет је изабран Бор,јер има преко 80  блогера,каже  Зоаран Станковић, заменик председника блогера БИТНО у Бору.
У току трајања манифестације  БЛОГ ОПЕН 2008. настојаћемо да гости виде и наше природне лепоте,показаћемо Брестовачку бању и Језеро,истиче  Станковић
Јон Мирт.
 

    следи наставак



 ........
.....................................................
FELJTON 




  
             SREDJIVANJE DNEVNIKA  III        
         СРЕЂИВАЊЕ  ДНЕВНИКА 3

24,        Не умиру само људи но и земља
 ДАНТЕОВ ПАКАО У ГРАДУ БАКРА
Бор најзагађенији град у земљи

Већ сто година Бор је  најзагађеније насеље у нашој земљи,а о таквој загађености тек ових дана вест не силази са стубаца  новина и емисија ...
Да би сте се у све то уверили, нису потребни бомбасти наслови. Довољно је да дођете  у ове јесење дане, у Бор.Удишући ваздух осетићете  метални укус са благим примесама сумпордиоксида и имаћете обавезне сметње на дисајним органима.
Бићете  одма препознати, по сталном кашљуцању,штоје последица велике присутности сумпордиоксида у атмосвери. Ових дана забележене су количине и до 40 пута веће од дозвољене.Још један детаљ сликовито говори о томе..У колико  желите да се прошетате у друштву са супругом или пријатељицом,то никако не чините када пада киша.Истина,можете понети кишобран,али он вам овом приликом неће помоћи.Наиме,у овом граду не падају обичне кише,већ киселе кише од којих женске најлон чарапе пуцају.Ако дошљак доживљава непријатности,које су последице загађења,неминовно се поставља питање како живе људи овог града и шта се дешава са биљним и животињским светом у овој средини ,засутој сумпоордиоксидом и тешким металима? Не једном новине су обавештавале:
Густ отровни дим,облак гасова и магле покрио је улице Борског рудника и узнемирио његове житеље.Људи су јављали надлежнима да има случајева лакшег тровања,падања у несвест,нарочито деце и старијих особа..
Само једним налазом утврђено је да концентрат садржиу 37 ппм живе,што је већа количина од дозвољене.
Садашња мерења показала су да је коцентрација сумпордиоксида у октобру била изнад граничних вредности 4о пута.
Ови подаци подсетили су ме на питање,које  сам, као млад новинар,   поставио у књизи БАКАРНА РЕКА КРВАВО ЗЛАТО  својим читаоцима:
Да ли знате како изгледа у паклу ?
Ако не знате, прочитајте овај текст:
Из бројних постројења прљаве индустрије у Бору испуштају сее огромне количине сумпордиоксида и течких метала,које не могу да зауставе филтери за пречишћавање.
Застарела технологија и отровна руда, као и погрешна локација града,разлог су што је оваква  аерозагађеност,поптврђена на глодарима,она изгледа овако:
У плућима глодара измерено је присуство тешких метала :  бакра 65 ппм, олова2,5 ппм, а у костима глодара пронађено је наталожено 60 ппм бакра и 2 ппм арсена..
Ако се  количине присуства тешких метала пронађена у глодарима, пренесе на човека,који живи далеко дуже од њих,може се омда само наслутити који је ниво загађења људске популације у Бору.
Овај технолошки геноцид  будуће генерације неће опроистити,планерима,који су град сместили  испод рудничког димњака.
Тиохо умирање и нестајање биљног и живоптињског света Бора и околине негативно се одржава на људску популацију са којом ћемо се тек суочити.
Не умиру само људи, но   и  земља.Убијају их киселе кише…
Јон Мирт

следи наставак