четвртак, 30. децембар 2010.

Jovan S.Mitrović

SEĆANJE NA DJORDJA VAJFERTA

DJORDJE VAJFERT  PO DRUGI PUT U BORU
POVODOM  160 GODINA OD RODJENJA POSTAVLJENA  IZLOŽ\BA SLIKA,DOKUMENATA I FAKSIMILA O NJEGOVOM ŽIVOTU I RADU , U MUZEEJU  RUDARSTVA I METALURGIOJE U BORU


MALO I SKROMNO ZA TAKO VELIKO  DELO!!!




Borska jama mu se posrećila






























DJORDJE VAJFERT PRVI VLASNIK KONCESIJE BORSKOG RUDNIKA.
OD SVOJE LIČNE IMOVINE
POSEDOVAO JE JE SAMO IGLU ZA KRAVATU I SAT.
ZA NAVEK MU JE  OSTALO IME KOJE SE UVEK  POMINJE KADA  SE GOVORI O RUDARSTVU,BANKARSTVU,PIVU I SRPSKOM RODOLJUBLJU. TAKO VEĆ  PUNIH 160 GODINA
ŽIVI  DJOIRDJE VAJFERT.
od početka decembra  u  Galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije  Djordje Vajfert je ponovo medju svojim rudarima.








Nestaju I poslednja obeležja o Djordju Vajferu




Samo dve plave table,na početku 
I kraju ulice, sa natpisom
ULICA DJORDJA VAJFERTA 
 jedina su obeležja koje ima ovaj, 
zaslužni ,nekadašnji, prvi vlasnik
borskog rudnika.






I kada iduće godine,posle 105 godina,rudnik ,po drugi put ,dobije novog vlasnika,sigurno će I to nestati.Kao što je 11.avgusta 1981.godina nestalo izvozno okno VAJFERT, koje je izgradjeno 1926.godine.


To najveće skip okno u istoriji rudarstva,sasečeno je u parčiće I otišlo u staro gvožedje.


Uzaludni su bili zahtevi gradjana da se taj najveći nemi svedok prošlosti borske jame sačuva za nove generacije,ili kao turistička atrakcija grada.










Tako nestaju poslednji trajni belezi o Djordju Vajfertu u Boru..A ovo ime je pored Franje Šisteka,najzaslužnije za postojanje borskog rudnika zlata I bakara,o kome se poslednjih godina dosta priča.




Djordje Vajfert rodjen je u1850.godine u Pančevu u pivarskoj porodici.








Otac mu je bio vlasnik pivare u 
Pančevu
I Beogradu.U Pančevu je završio nižu 
realku, u Budimpešti trgovačku akademiju,a u Bavarskoj pivarski odsek..
Medjutim,pivarskiim zanatom se nikada nije bavio od 1872.godine sa ocem radi na istraživanju kostolačkog ugljenokopa .Kasnije je radio na istraživanju Avale,Kostolca I Miroča.Ova istraživanja nisu bila od koristi ,izgubio je blizu 730.000 dinara,što je u to vreeme bilo dosta para.Pored gubitaka on 1897.godine počinje da istražuje rudu bakra u Boru.,I baš to istraživanjhe mu se posrećilo.Pronalaskom borske rude bakara nadoknadio je sve što je izgubio u rudarstvu.










Da bi 1903.godine otvorio Borski rudnik I bio vlasnik prve koncesije za njegovu eksploataciju narednih 5o godina.


















Medjutim rudnik su otkupili Francuzi I eksploatisali do 1914.godine.U toku I I II svetskog rata,rudnik preuzoimaju Nemci,a od 1944.godine do današnjih dana, je vlasništvo radničke klase,odnosno države.




Vajfert se nije isticao samo u rudarstvu.Od 1883. do 1889.godine bio je viceguverner Narodne banke,jedan od njenih osnivača,a za guvernera je izabran 1911.godine I bio na njenom čelu do 1926.godine.Bio je I počasni predsednik Industrijske komore I predsednik poznatog novčanog zavoda BEOGRADSKA ZADRUGA.


















Vajfert nije bio samo industrijalac ,banker I istraživač.,već I strasni kolekcionar..Ovo je nasledio od oca Ignjata I brata Huga.U narodnom muzeju u Beogradu, postoji zbirka od 14114 primeraka kovanog novca,od antike do savremenog doba.





Biografi Djordja Vajferta jednom rečenicom opisali su njegov život :



``On je primer.On je istoprija.On je uspeh.``Da nije bio izuzetno voljen od strane javnosti I on je sam zabeležio u svojim beleškama 1912.godine, izmedju ostalog I ovo




‘’..Tendeciozno je pisanje ‘’Samouprave ‘’ o poseti prestolonaslednika u Boru,šturo I nikakvo.Ja sam tu imao zanimljiva izlaganja,a oni me samo jednom pomenuli..’’,piše izmedju ostalog Vajfert.Posle njegove smrti 1937.godine pronadjena je I objavljena ‘’Beleška o Borskom rudniku I rudištu.’’

FOTOGRAFIJE , Ivan  Ćosić

6 коментара:

Dušan Bogdanović iz Krivelja је рекао...

Zanimljivo interesantno,odlično, i nemam voiše reči ..Ali,što se toliko malo poštuje ovaj čovek,zabrinjavajuće je i poučno..Treba Basen da se stidi zbog toga...Ovi sadašnji misle samo na svoj džep i ništa ih ne interesuje...Ali,onaj odozgo gleda li gleda........
Inženjer Bogdanović Dušan iz Krivelja....

Анониман је рекао...

I ja sam toga mišljenja Dušane,hleb sa devet kora je gorak!!!!!!Ali za nekoga je sladak jel imaju samo kolače,e to je muka !!!!!!

Анониман је рекао...

Vajfert je živ,živeo vajfert pivo!!!!!

Stanko Strelić је рекао...

Mnogo žalosno što ga i Bor zaboravlja,eto ostala mu samo tabla..
Predlažem Borskim i Basenskim ljudima,da izaberu deset najznamenitijih ljudi vezano za rudnik i da im ispred kopa stave biste,neka tamo stražare..Kako bi smanjili ubistva pomoću ripanja u gropu..Prvi bi tu trebalo da bude ovaj sadašjnji direktor,najmladji,najlepši i on je najviše učinio za rudnik Spaskovski.
Mislim da bi to bilo trajno obeležje za obeležavanje sto godina rudarstva u Boru.Pa tu su posle Šistek,pa Vajfert,Pa Jova ,paCvetanović,pa Dragos Slovenac,ali kažem prvi je Spaskovski,svaka čas čovek i stručnjaku dao je mnogo za rudnik iz svog džepa naravno......

Stanko,VKV bušač na istragama u doba kada su istrage radile!!!!

Stanko Randjelović је рекао...

Ma ne samo Vajfertu i šisteku spomen biste u ovom centralnom parku mehanizacije,ovi su još živi,a jednoga dana i njima,naravno,tamo na sedmi !!!

Stanislav Randjelović,sin Dražin , rudara!!!

DANILO је рекао...

MALO JE OVO TEKSTA ZA VELIKOG MOMU!!!!!!!!!!!