субота, 25. фебруар 2012.






 FELJTON

 2

IZABRANI TEKSTOVI O SRPSKIM MASONIMA


 


DOLAZE SRPSKI MASONI!

Posle 18 godina skrivanja po tajnim hramovima srpski masoni konačno izašli na svetlost dana i usred Beograda pokazali čuvenu masonsku vatru

BEOGRAD - Srpski masoni su izašli u javnost posle 18 godina od ponovnog paljenja masonske vatre u Srbiji!

Velika nacionalna loža Srbija (VNLS) organizovala je juče konferenciju za medije u privremenom hramu Posejdon na Starom sajmištu povodom svog 18. rođendana.
Novi veliki majstor lože Dragoslav Pavlović, jedan od osnivača i bivši starešina lože Nemanja iz Niša, otkrio je da je srpska masonerija sve složnija i sve uticajnija u evropskim i svetskim okvirima.

- Odlučili smo da ove godine našu godišnju skupštinu otvorimo za javnost jer naša loža slavi punoletstvo. Velika nacionalna loža Jugoslavija obnovila je svoj rad 1992. godine, posle 52 godine ćutanja. Na ovakav način oglašavaćemo se i narednih godina, a svakako ćemo to uraditi 2012. godine, kada slavimo 100 godina srpske masonerije - rekao je Pavlović, koji je na mestu moćnog i uvaženog velikog majstora prošle godine zamenio slikara Dragana Martinovića.

Pavlović kaže da je uticaj VNLS u Evropi i svetu sve veći i da sve više „dobrih ljudi na dobrom glasu kuca na vrata masonerije“.

Dragan Đurić, grandkomander Vrhovnog saveta Srbije, rekao je da je izlazak u javnost želja masona da sa svoje organizacije skinu deo negativnog javnog mnjenja, i naglasio da VNLS nije nikakva tajna organizacija, ali da jeste „organizacija sa tajnama“.


- Nismo mi nikakva tajna organizacija. Naša loža je uredno registrovana u Agenciji za privredne registre kao udruženje i ima svoj broj žiro računa i statut - rekao je Đurić, istakavši da je osnovni cilj masonerije izgradnja čoveka i spoznaja moralnih zakona, istine i mudrosti.


Da bi delimično udovoljio radoznalost koja vlada u javnosti kada je reč o masonima, Đurić je naveo da među masonima ima predstavnika skoro svih političkih stranaka, vlasti i opozicije, policije, vojske, iz grada, sa sela... Imena živih članova su, kako je rečeno, tajna, ali svaki član ponaosob može da odluči da li će da se otkrije ili ne. Hram u kome je održana skupština bio je ukrašen masonskom ikonografijom i simbolima - trouglovi, šestar, uglomer, svevideće oko, šahovska polja, sunce sa mesecom i zvezdama, kamen sa čekićem i dletom.

 Stefan Nemanja mason

Veliki majstor Dragoslav Pavlović, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da postoje određeni dokazi da je Stefan Nemanja bio mason, odnosno, „graditelj“. Na to, kako je rekao, ukazuje i činjenica da je 1189. godine primio nemačkog cara Fridriha Barbarosu (mason) u Nišu, koji je vodio Krstaše u pohod na Jerusalim.


..  MALEŠEVIĆ



 

 

 

FELJTON 


 1

IZABRANI TEKSTOVI  O SRPSKIM MASONIMA



DOLAZE SRPSKI MASONI!

 



 







           
Ђорђе Вајферт је постао Масон 04. октобра 1890. године у Ложи "Демократија'' у Пешти. Један је од оснивача Ложе "Побратим" чији је Старешина био пуних девет година. По оснивању Врховног Савета Србије, 10. маја 1912. године бива изабран за најмоћнијег Суверена Великог Командера. Након формирања Краљевине, Вајферт постаје Велики Мајстор Велике Ложе Срба, Хрвата и Словенаца "Југославија" и на том, у југославенској Масонерији најзначајнијем месту, остаје све до почетка тридесетих година.

NAŠ DUG PREMA
Br.∙. ĐORĐU VAJFERTU


        Voljom Velikog Neimara svih Svetova sazreo je trenutak da srpsko Slobodno zidarstvo ispuni svoj 70-godišnji dug. Danas, 6007. G.S., zaokružuje se 70 godina od smrti Brata Đorđa Vajferta - najvećeg i najznačajnijeg stuba Slobodnog zidarstva na srpskim prostorima.
Poštujući zavet koji nam je ostavio Brat Đorđe Vajfert, postavljajući jedan od najznačajnijih lendmarka srpskog Slobodnog zidartva, tokom svog 47-godišnjeg masonskog života, Loža "Đorđe Vajfert" biće primer zaštite masonskih vrlina i svetinja kojima se celog života vodio Brat Đuro[1], kako u svom delovanju tako i u svom bratskom lancu.
Osnivanjem Lože "Đorđe Vajfert" pod zaštitom Regularne Velike Lože Srbije svečano izjavljujemo i obavezujemo se da će naša Loža biti otvorena i spremna za saradnju sa svom Braćom iz sestrinskih Loža, a koji su nam uvek dobrodošli u našem Hramu.
Najbolja potvrda životne maksime Br. Đure data je u latinskom citatu:
"... NON OMNIS MORIAR..." (... neće sve što sam ja umreti...)
Loža "Đorđe Vajfert" zahvaljuje se Br. Stevanu Nikoliću na ustupljenom svom radu "Đorđe Vajfert - Stub srpskog Slobodnog zidarstva".  Ovaj rad je originalno objavljen u «Ars Cuatuor Coronatorum», Lodge 2076 UGLE Vol.116 – god 6004.
[1]   Br. Đorđe Vajfert veoma često, a pogotovo u bratskom okruženju, oslovljavan je sa Br. Đuro. U mnogim primercima "Šestara" mogu se naći dokazi ovog. Postoje primeri i njegovog potpisa sa imenom Đuro. Br. Đorđe koristio se ćirilicom pa je njegov karakterističan potpis izgledao ovako.

  Đorđe Vajfert - Slobodni zidar
Slobodno zidarstvo se u Srbiji pojavilo vrlo rano. Postoje dokazi o masonskoj aktivnosti u Beogradu još sa kraja 18. veka. U svojoj knjizi – Slobodno zidarstvo – pisma Bratu, objavljenoj u Beogradu 1883, Sreten Stojković piše o Loži koja je postojala u Beogradu krajem 18. veka, osnovana od strane beogradskog vezira Mustafa Paše, bliskog rođaka turskog sultana. Među Slobodno zidarstvo se u Srbiji pojavilo vrlo rano. Postoje dokazi o masonskoj aktivnosti u Beogradu još sa kraja 18. veka. U svojoj knjizi – Slobodno zidarstvo – pisma Bratu, objavljenoj u Beogradu 1883, Sreten Stojković piše o Loži koja je postojala u Beogradu krajem 18. veka, osnovana od strane beogradskog vezira Mustafa Paše, bliskog rođaka turskog sultana. Među Slobodno zidarstvo se u Srbiji pojavilo vrlo rano. Postoje dokazi o masonskoj aktivnosti u Beogradu još sa kraja 18. veka. U svojoj knjizi – Slobodno zidarstvo – pisma Bratu, objavljenoj u Beogradu 1883, Sreten Stojković piše o Loži koja je postojala u Beogradu krajem 18. veka, osnovana od strane beogradskog vezira Mustafa Paše, bliskog rođaka turskog sultana. Među članovima Lože nalazili su se i istaknuti Srbi Petar Ičko, Janko Kostić i Pavle Popović. 1804. članovi ove Lože učestvuju u Prvom srpskom ustanku. Vezira Mustafa Pađu su neposredno pred izbijanje ustanka ubili janičari zbog njegovih progresivnih stavova i naklonosti prema Srbima. Istoričari takođe pominju i Ložu Ali Koch [17]koja je bila aktivna u Beogradu oko 1852, ali jedini zapis o postojanju ove Lože je izveštaj austrijskog špijuna njegovim predpostavljenima u Beču[18]. Prva Loža za koju znamo da je postojala u Beogradu, o čemu postoje pisani podaci, jeste Svetlost Balkana[19], osnovana 1876. Ova Loža je bila aktivna do 1882. 1881. formirana je druga Loža pod imenom Srpska zadruga[20] i postojala je veoma kratko.
1883. osnovana je Loža Sloga, rad i postojanstvo[21] uglavnom od članova prve dve Lože. Sve tri Lože osnovane su i radile pod Zaštitom Velikog Orijenta Italije.
1890. dva člana Sloge, rad i postojanstvo, Svetomir Nikolajević i Đorđe Milovanović odlučili su da osniju novu Ložu pod zaštitom Velike Lože Mađarske. Obojica su par godina pre toga bili uzdignuti u Majstore u Loži Demokratija u Budimpešti. U leto 1890. vode razgovore sa potencijalnim kandidatima za članstvo. Među njima je i Đorđe Vajfert.
Četvtog oktobra 1890., ujutru, kandidati Andra Đorđević – profesor univerziteta, Tihomir Marković – advokat, Stevan Mokranjac – kompozitor i Đorđe Vajfert – industrijalac, postaju