недеља, 26. август 2012.

UNIVERZUMM:

ANALIZA 
TORONTO  NOVOSTI
od A do Š- Nezavisne Srpske Novine

KAKO TORONTO NOVOSTI JAVLJAJU


 Onaj ko vlada medijima, taj vlada i javnim mnenjem
Mediji najmoćnije  oružje
Medijske posledice se uporedjuju sa  atomskom bombom,ostavljaju trajne materijalne i  duhovne posledice.
 A da li je baš tako_? U teoriji novinarstva stoji:
,,Osnovni zadatak novinarstva je istinito,blagovremeno I potpno informisanje svakog gradjanina.A informacija je ljdska spoznaja,ove ili one stvari,ove ili one pojave,koja je kao produkt simboličke ljudske akcije preslikana u neki drugi sustav. Informacija je saopštavanje,ali ne svakakvo saopštavanje,samo ono koje recepijentu donosi novo saznanje o nekom ili nečem,,.
Još kraće rečeno;istinito,potpuno i brzo informisanje je osnovno  pravilo ove profesije.Ali,novinari,mahom sve ono što smatraju istinito,uzimaju,,zdravo za gotovo,, po nekada zbog ne znanja ,ali i zbog drugih interesa.Koji su to interesi?Dakle,još jedan očigledan primer da se teorija I praksa razmimoliaze.
Ovo  nepisano pravilo je , svim vlasnicima informativnih glasila, u bilo kom obliku, dobro poznato,ali ga niko ne poštuje,niti haje za to.
Obični  čitaoci,gledaoci i sliušaoci,treba da znaju :
,, Nijedna udarna vest nije slučajna. Ona nije plod nekakvog “istraživačkog i nezavisnog novinarstva”. Ona je uvek u funkciji nove manipulacije, smišljena mnogo pre.To se zove saopštenje za javnost, služi da bi se skrenuo pogled naroda sa pravog stanja stvari. Veliki mediji dominiraju čitavom industrijom; i što više idemo ka vrhu shvatićemo da samo nekolicina drži u svojim rukama medijska i privredna carstva.Dok čitate bilo koju  udarnu  informaciju treba da  razmišljate;prava istina je mnogo daleko od očiju javnosti i dobro je skrivena.U njene tajne upućen je mali broj ljudi.Dakle, veliki izdavači opterećeni  su težnjom dominiranja medijskim prostorom,kako bi  uticali na formiranje  javnog  mnenja po volji velikih sila ,a sve sa ciljem povećanje  profita,,....
Tako izgleda globalno medijsko nebo u svetu..
Na tom uzburkanom,šarenom i raznovrsnom, medijskom nebu(pojavile su se prvo novena,pa radijo, i televizija, a sada   najmoderniji internet), skoro neprimetno,ali  čvrsto već nekoliko godina  stoje(žmirkaju,stidljivo,ili prkosno) Toronto novisti, mesečnik   za  Srbe u dijaspori,koji se štampa u Kanadi,a čiji je vlasnik-glavni  i odgovorni urednik,mlada i ambciozna novinarka  Ksenija Vučević ,koja je svoju  porofesionalnu  novinarsku karijeru započela u ,,Borbi,,. ….

Koji je cilj postojanja  ovakvog glasila? I šta rade  ove novine na velikom informatvnom  bojištu?Analizu koju nudimo bazirana je na monitoringu tri poslednja broja, ovog jedinstvenog glasila, pre letnje  sezone,   .Pokušavamo da dodjemo do  odgovora,da li je ovaj listmože da bude  lider  informisanja Srba u dijaspori?;…

. 
 Iz ličnog ugla
Ovaj tekst nema pretenziju da da^ neku konačnu kritičku ocenu niti pak da precizno odredi,položaj i domet ovog lista u  svukupnom  informativnom svetu. Naprotiv, u kratkim naznakama, iz ličnog ugla evo nekoliko mojih razmišljanja.
Rečeno jednom rečenicom
Toronto novosti  se u svim svojim  izdanjima  , bave  ozbiljnim temama iz života   Srba kako u Kanadi,tako u  svetu i naravno u domovini.
Dok se u mnogim  sličnim glasilima u dijaspori svakodnevno pojavljuju informacije,koje su senzacionalne  u glasilima Srbije ,o mnogim interesnim sverama,o značajnim privrednim i političkim dogadjajima,raznim ličnostima, o mnogobrojnim njihovim sukobima,pljačkama,ubistvima, prevaram, o mnogim  kradjama,svadjama,i  političkim podvalama,privrednim,mafijaškim previranjima .Dok se još uvek u nekim listovima  prozivaju četnici i partuizani ko je veći  srpski izdajnik i koljač svoga naroda, dok se prebrojavaju monarhisti i demokrate I uporno traži grob  djenerala Draže Mihajlovića , kada se iza svake privatizacije očekuju prevare I pljačke društvene imovine, i kada  se u svim svojim  izdanjima  ,Toronto novosti se bave  ozbiljnim temama iz života   Srba kako u Kanadi,tako u  svetu i naravno u domovini.
Svojim tekstovima Toronto novosti ostvaruju jednako važan cilj   na  jačanju  i razvoju nacionalnog, jezičkog, verskog i kulturnog identiteta Srba u inostranstvu, koji bi trebalo da budu integrisani u društva u kojima žive, ali ne i asimilovani.
Samo u  junskom broju usred lista i slova zamirišu  kosovski božuri,začuje se srpski glas sred  Latinske Amerike.Oseti se kada zaboli duša zbog velike zavisti .I sam ugledaš kako iz slova ovog lista  izleće avion  iz Sićevačke klisure.Osetiš kada ti  noge zaigraju usred teksta  o srpskom  folkloru,pred oči ti puknu  pejzaži slikara Lubarde. I dok čitaš ostale strane,barem u mislima vratiš se na urednikov uvodnik pod  naslovom  EPITAF. Zapaženi su  tekstovi  iz privrede i  to o saradnji   kanadskih i srpskih privrednika.
U ovom listu dominiraju tekstovi iz oblasti kulture i književnosti ,kojima se afirmiše  srpski indetitet,ali u isto vreme i  populariše srpski jeziki kultura. Svi tekstovi su  literarni eseji i mogu se čitati u svakom vremenu i bilo kojim povodom,imaju trajni literarni karakter..Tako da se,sa ovakvim sadržajima, ove novine mogu čitati i u toku letnjeg odmora,predstavljaju pravo malo duhovno osveženje ,u  letnje sparne dane.Mnogobrojni razgovori,sa umetnicima, književnicima,sportistima i našim   verskim duhovnicima  su autentični i ubedljivi,tako da se čitaocu učini da  su deo tog razgovora i da se odvija tu pored njih.
I majski broj ti se učini  usred leta  da je  upravo štampan kada ti ispred očiju polete andjeli bez krila,kada te obična rana zaboli ,a ti usred teksta usklikneš:  ,,Sve me rane moga naoda bole,, ,ili kada ti oči zasiuze posle  teksta  ,,Kosovo oči moje,, ,i da se nije znalo,saznaće se  kako  su Srbi naselili Novi Zeland.

Aprilski broj je  svečarski  :punu pažnju posvećuje tradiciji, običajima, kulturnoj baštini, prirodnim lepotama, turizmu i  kulturi, sportu, ali podseća na  burnu prošlost,na sadašnje i minule ratove i bombardovanja,na  minule žrtve i patnje srpskoga naora.  .Sve sa ciljem da se pamti I ne zaboravi .Svojim tekstovima Toronto novosti  predstavitavljaju i  srpske manastire , zadužbine i to one  manje poznate, ali izuzetno vredne– koje su istovremeno upečatljiv trag o našim istorijskim, kulturnim, duhovnim i svekolikim trajanjima  na srpskim  prostorima                          .
 A toga proleća u  Srbiji  novine i svetske agencije uveliko pišu o parlamentarnim izborima,o velikoj inflaciji ,o  nezaposlenosti..Sve novine i agencije navijaju,špekulišu I manipulišu,danju i noću,u novinama i televiziji na radiju ,na internetu I bezbrojnim portalima,a  sve zbog nečijeg interesa…
Jednom rečenicom 
Ovaj , mesečni časopis daje analize i komentare  nekih  događaja  iz Srbije i svuda gde se  Srbi nalaze .Obrađuje određene društvene teme sa više aspekata i ozbiljnije se posvećuje različitim dogadjajima iz života Srba,ma gde  se odvijao.
I  može se reći da je  pravi medijski lider u dijaspori.
I na kraju,ono što me najviše impresionira ,kroz sve ove pomenute brojeve lista:nisam osetio,kome ovaj list pripada, kakvoj politčkoj struji, i kojoj  ideologiji,osetio sam da list pripada  srpskom narodu ma gde bio. 
Novine se najmanje čitaju
Zabrinjavajući su podaci o interesu za štampu.Ali i pored toga novine se štampaju i sigurno će se štampati,jer su one trajne , ubedljive,one su osnova novinarske profesije.Radio je zavladao  etrom,televizija slikom,a internet se tek dokazuje i potvrdjuje,ali ujedno i služi da se   na ovaj način afirmišu štampana  i elektronska  glasila…Tu mogućnost,naravno, koriste i  Toronto novosti.



Opet iz ličnog ugla-futuristički pogled        
Svaki objavljeni tekst,bilo kao vest,prilog,reportaža članak,esej,osvrt ili kritika i intervju o životu i rada u bilo kom odredjenom vremenu i prostoru postaje  dokument jedne civilizacijske epohe.Vremenom, mnogo godina kasnije, sve će to biti jedini dokumentarni most izmedju onoga što je prošlo i onoga što je ostalo kao posledica.Ili most za prenos estetskih vrednosti za koje imamo vremena da se bavimo  mnogo kasnije nego kada je  dogadjaj bio zabeležen.Tako će buduće generacije imati više vremena da se  studioznije  bave našim vremenom i životima.Upravo zbog toga  mladjoj populaciji čitalaca mora se više posvetiti pažnja.
Kada  odvoji  još više svoje redove  čitaocima,a pogotovo najmladjima i kada potvrdi  i dokaže svoje mesto na globalnom informativnom nebu ovakvim  i sledećim tekstovima iz života  Srba Toronto novosti  više neće biti samo infomativno sredstvo  da javno  zabeleži  srpsku reč,već će  sam čin dnevnog ili nedeljnog objavljivanja lista  biti nasušna potreba  analitičkog –sintetičkog informisanja..sa ciljem razvoja ukupne  racionalne  nacionalne svesti o prostoru i modernom vremenu življenja Srba  u svetu.
Prvi srpski mediji nastali  su upravo u dijaspori, pre gotovo dva i po veka, kada su osnovani časopisi ,,Slavenoserbski magazin,, u Italiji 1768. godine i ,,Novine Serbske,, u Austriji 1813. godine. Oni su tada otvarali Srbiji prozor u svet, a njihova uloga  bila je ,a I  danas je ne samo da čuva srpsku duhovnost i informiše naše ljude u dijaspori, već i da utiče na kreiranje javnog mnjenja, kako u matici, tako i inostranstvu.

Danas u inostranstvu radi 90 štampanih, elektronskih, i internet izdanja u najmanje 25 zemalja u kojima živi jedna trećina građana srpskog porekla., a sve to u cilju   da se poboljša imidž Srbije u svetu. U svim tim sredinama ima  blizu 100 redakcija i po  mom saznanju,svima je najveći problem finansijske prirode..

 

  Novinari   rade na sopstveni rizik  
 Do danas je u  Srbije  registrovano 2 827 novina i časopisa i 103 elektronska medija (radio i TV stanice).U ovom času u Srbiji se redovno štampa devet relevantnih dnevnih novina (Politika, Večernje novosti, , Borba, Blic, Glas, Danas, Alo,i u Vojvodini novosadski Dnevnik), nedeljnici (Vreme, Nin I mnogobrojna žuta štampa). Informativni program emituju četiri velike televizijske kuće (RTS, Studio B, .., i čitav niz lokalnih TV i radio stanica kratkog dometa i ograničenog značaja. Rade novinske agencije (Tanjug, Beta i FoNe…t).
Bez ikakve dileme ubedljivo najuticajnija u svim delovima Srbije, uključujući čak i preovlađujuće opozicioni centar Beograda, je Radio Televizija Srbije.
Režim najdirektnije kontroliše i Politiku,Večernje novosti,  i novosadski Dnevnik.Sa druge strane  nalaze se profesionalne dnevne novine – Danas, Glas, Blic– kao i dva ozbiljna nedeljnika – Vreme, Nin.Najznačajniji nezavisni elektronski medij, i van granica Srbije poznati beogradski Radio B 92, razvio je poslednjih godina alternativnu mrežu radio i televizijskih stanica, (ANEM – Asocijacija nezavisnih elektronskih medija) koja je svoje članice našla u svim važnijim provincijskim gradovima Srbije.
 Sva glasila imaju značajnu ulogu u kreirananju sveukupnog  privrednog i društvenog žiotra u  svim sredinama,skoro  sva glasila posloju veoma  loše.Ostaje otvoreno pitanje ,kako opstaju tolika  glasila. Možda je pravo vreme da se pomoć potraži i od  ministarstva Informisanja republike Srbije…Upravo to  je i otvoreno pitanje za izdavča ovog  mesečnika..Možda odgovor treba tražiti u  entuzijazmu glavnog i odgovornog urednika i vlasnika  časopisa,u očuvanju  kulturnog srpskog indetiteta,isto onako kao što su i naši prethodnici imali na umu kada su pre više od dva i po  veka pokretali  prvi  srpski časopis…Novine serpseke..

"Новине сербске" су биле прве српске дневне новине, које су се појавиле 1. августа 1813. у Бечу. Пуне три године лист је излазио сваки дан осим недеље и празника. До маја 1816. уредништво листа водили су Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић, студенти медицине. Први српски дневни лист почео је да излази у времену погодном за дневну штампу, у време ратова удружене европске коалиције против Наполеона. Највећи део простора, скоро три четвртине, био је посвећен тим ратовима. Поред ратних вести лист је доносио прокламацију и наредбе владара, указе и наименовања, а на крају редовно „Теченије новца на Виенској берзи“.
Jon Mirt