понедељак, 22. јануар 2018.






  feljton 
najava  feljtona 

REKLA-KAZALA

............................................


‚‚Rekoste, snimanje je završeno, a ja se raspričao kao da smo tek počeli, pa tema je tako široka i zahvalna. Važno je da se ovaj lokalitet, koji blista u svojoj usamljenosti, ne pretvori u zmijarnik, to obavezno da istaknete, kao i ono što sam rekao. Feliks Romulijana je Galerijev ideološki testament!
Može još da se priča, arheologija je nepresušna priča o izgubljenim saznanjima koje treba izučavati na umetnički način, to je prava filosofija. Da znate i ovo, ono što se poimenice pamti i uči, samo je mali odsečak ljudskog trajanja. Mladću, osećam se kao da sam se sada probudio iz nekog svemirskog sna i ovaj razgovor je neko moje opiranje od istine, kako ne bih vam priznao šta je prava istina. Ako mi verujete ovde sam našao isto cveće kao u mojim snovima. Sada mi se čini da sam ispred te Galerijeve kuće. Kada budem pri kraju života, tražiću da to cveće izlože pored mog odra, neka svi vide kako izgleda to cveće iz snova. Biće to moj život za pokazivanje.”
Srejović izdignu glavu, kao da želi ove reči da isparti pravo u nebo. Izrekao ih je tako jednostavno kao što je i živeo. Širokim pokretom ruke dade do znanja da je  odavno završio sa pričom i da mu je dobro.
“Trud obogaćuje svakog samo ne onog ko radi. Ja ću vam odgovoriti celim svojim životom. Eto, ja toliko i bez kamera, a Vi ćete to znati da iskoristite! Hvala i vama, javite mi kada emisija bude na programu!” - reče kao za sebe Srejović, kao da je želeo da se sabere od dugotrajnog razgovora.     
I tu treba da bude kraj!
Ali nije!  Tek počinje! ....

Tako je  kazivao  profesor  Srejović  svoju poslednju  besedu, koja je  zabeležena u  romanu   ,, POVRATAK U ZAVIČAJ, INTERVJU PLUS,RAZGOVO SA DRAGOSLAVOM   SREJOVIĆRM, DRUGO DOPUNJENO IZDANJE, REKLA KAZALA,, Ali, to nije  bio kraj,  roman je  tek  počeo, u ovom  delu  Feljtona, zabeležili smo   deo onoga  što je  naslovljeno pod  ,,Rekla  kazala.........




REKLA-KAZALA

 

Kako će kasnije ispasti, tek će se ispredati priče o ovom razgovoru, koji je objavljen u  prvom izdanju romana ,,Povratak u zavičaj-intervju plus*,, i na  portalu ,,UNIVERZUMM,,. Ništa neobično, jer su se i inače, skoro, svi intervjui, i razgovori, prepričavali, komentarisali i o njima se, vazda, mudrovalo, i govorilo da je moglo ovako ili onako, da je istina  nešto drugo, ili da su  sve to nečiji interesi, i sve tako  redom od ,,Kulinih dana do dobrijih dana,, dok ne dodje  neka nova  tema, ali skoro svi  besednici se uzdržavaju da imenuju glavnog  Bana!….
Poštujući onu narodnu izreku: “Gde ima dima ima i  vatre”; pisac je pomno beležio i beležiće  dalje, sve ono što se kazivalo, kako bi  se  razotkrila tajna  kamena i saznala prava istina o svemu onome što je u dosadašnjem tekstu  bilo izloženo  na ovu  temu.
Ali, sam naslov ukazuje da sve priče nisu verodostojne i zato  pisac  i predlaže izdavaču, da ovaj deo teksta  ne mora da štampa*!!!